Vapaat kinkut kuumille kiville
Ennen tavanomaisesti sikoja tuottanut ja hetken sikalaa tyhjillään pitänyt Hornan tila Huittisten Vampulassa kokeili viime kesänä vapaiden possujen kasvatusta.
Suosio löi tuottajat ällikällä.
”Kinkut suorastaan vietiin käsistä. Puhelin- ja viestirumba oli melkoinen”, päivittelee isäntä Tomi Horna viikkoa ennen jouluaattoa.
Kokonaisia juhlakinkkuja ja erikokoisia kinkkurullia oli myynnissä yhteensä 900, ja ne myytiin loppuun hetkessä.
”Lisää olisi tarvittu varmaan ainakin 500, tai en tiedä, kuinka paljon niitä olisi lopulta mennyt. Jälleenmyyjille emme pystyneet toimittamaan kinkkuja lainkaan, ja moni asiakas jäi ilman.”
Hän on pahoillaan niiden puolesta, joille kinkkua ei riittänyt.
”Seuraavan joulun suunnittelu alkaa jo pian. Valikoimaa on tarkoitus yksinkertaistaa ja kehittää parempi varausjärjestelmä.”
Myös muu vapaan possun liha on käynyt kaupaksi hyvin. Lopussa alkavat olla 200 possun kasvatuserästä saadut ribsit, kasslerit ja sisäfileet.
Tila myy lihaa pelkästään Reko-lähiruokarenkaiden kautta, osaksi myös yhteistyökumppaneiden avustuksella. Ensi kesän suunnitelmat ovat vielä sikojen määrän osalta avoinna.
”Pitää laskea, jääkö tästä käteenkin jotain. Laskupinkka on vielä paksu. Tie on pitkä ja kivinen, mutta yhtään en kadu.”
Kasvatustyö jatkuu joka tapauksessa. ”Tuskin niin paljon pieleen olen laskenut. Eiköhän meille tule 100-200 possua taas helmi-maaliskuussa.”
Hyvästä kinkkumenekistä kertovat myös muut vapaiden ja luomusikojen kasvattajat.
Terhi Torikka
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
