KASVIMAAN KERTOMUKSIA Parsakaali on kaaliperheen eliittiä
Kaali, Brassica oleracea, on maailman eniten viljelty vihannes, jos on uskominen YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n satotilastoja.
Kaalia on viljelty yli pari vuosituhatta. Siinä ajassa lajista on jalostettu lukuisa joukko muotoja, jotka poikkeavat huomattavasti toisistaan.
Kaalin juuret ovat Välimeren rannoilla, missä sen villiä muotoa tavataan yhä.
Kreikkalaiset tunsivat 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua kolme erilaista lehteä tuottavaa kaalimuotoa.
Muutamaa vuosisataa myöhemmin orjat korjasivat roomalaisten pelloilta keräkaalin ja parsakaalin tapaisia muotoja. Jälkimmäinen säilyi erityisesti italialaisten herkkuna, ja heidän kasville antama nimi broccoli tunnetaan ympäri maailmaa.
Kukkakaalia viljeltiin 600-luvulla, punakaalia 1000-luvulla. Kaaliperheen nuorisoa ovat kyssä-, kurttu- ja ruusukaali, jotka tulivat vasta 1500-luvulla.
Parsakaali on terveysvaikutuksiltaan kaalijoukkion parhaimmistoa. Sata grammaa tuoretta parsakaalia sisältää päivän C-vitamiiniannoksen.
Parsakaalin on todettu vähentävän riskiä sairastua syöpään.
Kukinnon lisäksi parsakaalista voi syödä lehdet ja varret, elleivät ne ole alkaneet puutua. Parsakaali kannattaa syödä raakana tai vain kevyesti käsiteltynä, jottei sen ravintoarvo kärsi.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
