Nostot varastoihin alkamassa
Perunan nosto on pari viikkoa tavanomaisesta myöhässä. Nostojen viivästyessä kasvaa sääolojen huonontumisen riski: syksyn sateet pehmentävät entisestään peltoja koneita kantamattomaan kuntoon.
Peruna pitäisi saada varastoon tehokkaasti. Tavoitteena tulisi olla, että kaikki varastoitava peruna saadaan ylös syyskuun aikana. Myös aumattava tärkkelysperuna pitäisi saada nostettua viimeistään lokakuun alussa.
Perunavarastossa pisimpään säilytettäviksi sijoitetaan kuivana ja terveenä korjatut, alkukuivatut erät. Hukkunut tai veden vaivaama peruna alkaa nopeasti pilaantua varastossa.
Pienikin määrä hukkunutta perunaa varastolaatikoissa voi pilata koko sadon. Hukkuneet tai veden vaivaamat alueet sekä runsaasti ruttoa ja tyvi- tai märkämätää sisältävät perunaerät kannattaa jättää nostamatta tai nostaa viimeisenä omiin laatikoihinsa ja toimittaa käyttöön heti tai lyhyen varastoinnin jälkeen.
Tärkkelysperunassa välivarastoitavat erät valitaan samalla periaatteella.
Myös kokkareiset, kiviset sekä muutoin heikkolaatuista perunaa sisältävät kohdat kannattaa nostaa erikseen. Jos tämä ei ole mahdollista, koko lohkon sato on tarkoituksenmukaisinta ohjata suoraan käyttöön.
Tärkkelysperunan välivarastossa ei yleensä pystytä järjestämään ilmastointia siten, että koko perunamassa olisi hyvän tuuletuksen piirissä. Siksi aumaan saa tuoda vain kuivana nostettua ja tervettä perunaa.
Vähänkin ruttoisesta tärkkelysperunakasvustosta varsisto hävitetään kemiallisesti, jos sato aiotaan välivarastoida. Jos sadossa on jo nostettaessa mukularuttoa, se toimitetaan suoraan tehtaalle. Samoin menetellään kesän aikana veden alle jääneiden kasvustojen sadon kanssa.
Välivarastossa tärkeintä on suojata peruna kylmältä. Perunan lämpötila ei saisi laskea alle 4 asteen, koska tärkkelystä sokereiksi hajottava kylmämakeutuminen kiihtyy silloin.
Missään tapauksessa perunat eivät saa jäätyä, sillä sulanut peruna pilaantuu nopeasti.
Toisaalta auman tuuletus on perunan laadun säilyttämiseksi yhtä tärkeä kuin pakkaselta suojaaminen, sillä tärkkelysperunan välivarastoissa lämpötilan äärivaihtelut ovat yhtä haitallisia kuin varsinaisissa perunavarastoissakin.
Alkukuivauksen jälkeen peruna siirretään puolilämpimään varastoon, jossa ensimmäiset viikot käytetään nostossa syntyneiden kuoriutumien ja haavojen paranteluun.
Lämpökäsittelyn kokonaispituus on 2–3 viikkoa, tavoitelämpötila 12–15 astetta ja tuuletus melko niukka mutta kuitenkin sellainen, että irtoperunavarastossakaan alimmat perunat eivät pääse kärsimään happivajauksesta. Myös varastoilman suhteellisen kosteuden pitäminen korkeana edistää perunan pintahaavojen umpeutumista.
Lämpökäsittelyä ei saa tehdä tyvi- tai märkämädän saastuttamalle sadolle. Jos tällaista perunaa joudutaan varastoimaan, lämpötila lasketaan mahdollisimman nopeasti 4 asteeseen.
Suomen Perunaseura järjestää messumatkan 16.–19.10. Ruotsissa Jönköpingissä pidettäville Elmia Odla -messuille. Lisätietoja www.proagria.fi/perunaseura/. Ilmoittautumiset: paula.esala@petla.fi tai 040 4507 201.
Perunantutkimuslaitos
www.petla.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
