Pariskunnan kahdestaan Rukalla pyörittämä ravintola sai maailman pohjoisimman Michelin-tähden
Kuusamon Rukalla sijaitseva Tapio on Pohjois-Suomen ensimmäinen Michelin-tähdellä palkittu ravintola. Toinen uusi tähdensaaja oli vasta vuoden pyörinyt helsinkiläisravintola.
Palkinnot jaettiin Helsingissä Savoy-teatterissa. Connor Laybourne keskellä käsi pystyssä ja Kozeen Shiwan kyykyssä edessä. Kuva: Janiko KemppiPohjois-Suomen ensimmäinen Michelin-tähdellä palkittu ravintola on Kuusamon Rukalla sijaitseva Tapio.
Maanantaina gaalassa Helsingissä puhunut ravintolan toinen omistaja Connor Laybourne sanoi tunteiden olevan pinnassa, mutta olo oli myös helpottunut.
”Tunnustuksen saaminen niin kaukana pohjoisessa on hankalaa”, Layborne sanoi.
Layborne pyörittää ravintolaa puolisonsa Johanna Mourujärven kanssa.
Tapio on tällä hetkellä maailman pohjoisin ravintola, jolla on Michelin-tähti, kertoo Ruka Kuusamon matkailu tiedotteessaan.
Suomalais-englantilaisen pariskunnan ravintola toimi aiemmin Kuusamon keskustassa ja Posiolla.
Layboyrne ja Mourujärvi pyörittävät ravintolaansa täysin ilman apukäsiä.
”Pärjäämme, koska olemme kunnianhimoisia pitkän linjan ammattilaisia, meillä molemmilla on korkea työmoraali ja olemme valmiita tekemään tavallista pidempiä työpäiviä. Haluamme olla työssämme huomenna vielä parempia kuin tänään”, Layborne sanoo tiedoteessa.
Toinen uusi Michelin-tähden saanut suomalaisravintola on Kozeen Shiwanin The Room -ravintola Helsingissä.
Irakin kurdialueella syntyneen Shiwanin luoma ravintolakokemus perustuu hänen oman elämänsä ympärille.
”Tämä on nopein Michelin-tähti Suomessa”, Shiwan sanoi gaalassa.
The Room avasi ovensa viime syksynä. Tätä ennen Shiwan tunnettiin muun muassa monista popup-ravintoloistaan.
Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet jaettiin toista kertaa peräkkäin Suomessa.
Michelin-tähti on kansainvälinen luokitus maailman parhaille ravintoloille ja niiden keittiömestareille. Tähtiä on myönnetty vuodesta 1930 lähtien.
Muut suomalaiset Michelin-tähden jo aiemmin saaneet ravintolat pitivät tähtensä.
Suomen ainoana kahden tähden Michelin-ravintolana säilyy Helsingissä sijaitseva Eero Vottosen vetämä Palace.
Yhden tähden ravintoloita Helsingin ulkopuolella ovat Tapion lisäksi Kaskis Turussa sekä Vår Porvoossa.
Helsingissä yhden tähden Michelin-ravintoloita ovat The Roomin lisäksi Finnjävel Salonki, Grön, Olo sekä Demo.
Kaikkien aikojen pisin tähtiputki on ollut Tommi Tuomisen luotsaama Demolla. Ravintola sai nyt Michelin-tähden 18. kerran.
Tuominen kertoi tammikuussa ravintolan Instagram-tilillä, että Demo sulkee ovensa heinäkuun lopussa.
Enimmillään tähtiä voi saada kolme, mihin yksikään suomalaisravintola ei ole vielä yltänyt.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






