
Vuoden ravintola on porvoolainen Vår – nappasi viime vuonna Michelin-tähden
Porvoolaisravintola Vår sijaitsee yli 140 vuotta vanhassa rakennuksessa.Suomen Gastronomien Seura on valinnut vuoden 2024 ravintolaksi porvoolaisen Vårin.
”Porvoo on ollut pitkään hieno matkailukohde ruokakulttuurin ystäville. Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa. Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen”, gastronomit perustelevat valintaansa.
Marjo Lindberg, 33, ja Niko Lehto, 36, avasivat ensimmäinen oman ravintolansa elokuussa 2021. Vår toimii Villa Borg -nimisessä vanhan kaupungin liikekiinteistössä, jossa on sen pitkän historian aikana myyty myös makeisia ja pienoisveneitä. Vår on ehtinyt saada useita muita huomionosoituksia, kuten Michelin-tähden kesällä 2023.
”Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme. Haluammekin kiittää kaikkia kollegoita Porvoossa, sillä yksin ei tätä kukaan tee. Yhdessä olemme tehneet Porvoosta vetovoimaisen ruokamatkakohteen”, Lindberg ja Lehto iloitsevat.
Valintaprosessi vuoden ravintolaksi alkaa yli puoli vuotta ennen julkistusta. Arvoa annetaan sille, miten ravintola on omilla toimillaan kehittänyt suomalaista keittotaitoa sekä hyvän ruoan ja juoman arvostusta Suomessa.
”Kaikki käytetään kalansaaliista -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto”, tiedotteessa kerrotaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








