Ruis jalostuu voittoisaksi giniksi Isossakyrössä
Kaikki alkoi saunaillasta toukokuussa 2012. Viisi kolmekymppistä miestä sai päähänsä, miksi ihmeessä Suomessa ei tehdä ruisviskiä.
Isokyröläinen Miko Heinilä totesi siihen, että hän kyllä tietää, mitä ruistonni maksaa ja hän voisi tietää tislaamolle hyvän paikankin.
”Aluksi ajattelin kotitilaa, mutta sitten tuli mieleen vuonna 2008 tyhjilleen jääneen osuusmeijerin kiinteistö, joka on nykyistä kotiani vastapäätä joen toisella puolella. Lähetin juustolasta kuvia muille ja sanoin, että tässä on pojat hieno paikka.”
Heinilästä on tärkeää, että tislaamoyritys sijaitsee alle 5 000 asukkaan kotikunnassa.
”Olen ollut Isonkyrön politiikassa pitkään ihan sen takia, että saadaan kuntaa kehitettyä. Tislaamo myös kohottaa upean kotimaisen raaka-aineen jalostusarvoa.”
Yrityksen viskiin käyttämä suomalainen ruis on peräisin Viking Maltin mallastamolta Lahdesta. Ginin valmistukseen tarvittavaan ruistisleeseen vilja tulee ulkomailta.
”Tulevaisuudessa pyrimme saamaan myös rukiin lähialueelta”, Heinilä kertoo.
Kyrö Distillery Company on osannut jalostaa ruista nopeasti ja monen palkinnon arvoisesti.
Viimeksi yrityksen Napue-gini oli alan kansainvälisten asiantuntijoiden mielestä paras aines gin tonic -paukkuun. International Wine and Spirit Competition -kisassa palkittiin myös tislaamon toinen ginimerkki, Koskue.
Vasta vuoden toiminnassa olleen yrityksen menestys ei ole syntynyt tyhjästä: Kalle Valkosella on tislauksesta tutkinto sekä kokemusta oluenpanosta.
”Miika Lipiäinen taas on harrastanut viskejä pitkään eli on siitä maailmasta hyvin perillä. Lisäksi olemme opetelleet alaa ja tuotantoa monin eri tavoin, muun muassa käymällä viskikoulussa Skotlannissa”, Heinilä kertoo.
Kyrö Distillery Companyn porukka on osunut yhteen sattuman johdatuksesta. Eri ammattien osaajat täydentävät toisiaan: on diplomi-inisinööri, ympäristöekologi ja joukko kauppatieteiden maistereita.
”Kun ensimmäisiä kertoja suunnittelimme Isossakyrössä tislaamon perustamista, menimme illalla istumaan paikalliseen pubiin. Siellä porukka oli kysellyt, mikä poikabändi tuo oikein on.”
Yrityksen viisi osakasta kokosivat ensin osakepääoman omilta tileiltään ja henkilökohtaisilla lainoilla ja kävelivät sitten yhdessä kysymään yrityslainaa.
”Elykeskukselta saimme investointitukea ja Tekesin kautta rahoitusta tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen. Nyt alkaa toinen vaihe, kun parannamme linjastoja.”
Tänä vuonna Kyrö Distillery Company suunnittelee tekevänsä viskitislettä 20 000 litraa sekä giniä 10 000 litraa. Tosin voittoisan Napuen kysyntä voi vielä muuttaa lukuja.
Euroopan lainsäädännön mukaan viskiä saa kutsua viskiksi kolmen vuoden kypsytyksen jälkeen.
”Ensimmäiset varsinaiset viskit valmistuvat meillä 2017, kun Suomi täyttää sata vuotta”, Heinilä kertoo.
Riitta Ryynänen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
