”Suomalainen liha on liian halpaa”
”Suomalainen liha ei ole liian kallista vaan liian halpaa. Suomen laadukkaat lihat ja lihatuotteet ovat edullisia verrattuna lähes mihin tahansa muuhun EU-maahan”, sanoo HK Scanin toimitusjohtaja Hannu Kottonen.
Liha on korvannut kahvin ja ”mäyräkoirat” kauppojen sisäänvetotuotteena, mikä ei ole tuottajien ja teollisuuden kannalta hyvä asia, Kottonen toteaa.
Hänen mukaansa nykyiset kaupan kanssa solmitut sopimukset ovat tuottajille ja teollisuudelle ajallisesti vaikeita.
Eläinmäärän lisääminen tai vähentäminen ei käy käden käänteessä.
”Määrien merkittävä mukautuminen läpi koko arvoketjun vie vähintään yli vuoden. Tässä toimialaa ymmärretään huonosti.”
Toimialan pitäisi Kottosen mielestä terävöittää yhteistä viestintäänsä.
Julkisuudessa lihaa ja sen tuotantoa kohdellaan usein kielteisesti ja tunnepitoisesti faktojen sijaan.
”Nautojen kohtelu julkisuudessa on kohtuutonta. Niistä on tullut Itämeren suurimpia pilaajia ja syyllisiä ilmastonmuutokseen.”
Venäjän asettamien elintarvikepakotteiden seurauksena kotimainen ruoka on runsaasti esillä. Kottonen toivoo, että tämä toisi kotimaisuuden ajatusta lähemmäksi kuluttajia.
Suomi-kampanjat eivät ainakaan vielä ole näkyneet HK Scanin tuotteiden kysynnän kasvuna.
Kottonen muistuttaa, että konserni ei ota kantaa, onko suomalainen parempaa kuin ruotsalainen.
Konsernissa kotimaisuus kanavoituu tuotemerkkien kautta. Toimitusjohtaja painottaa, että alkuperästä ei saa tulla protektionismia, muuten menetetään joustavuus ja teollinen kannattavuus.
Kottonen kehuu suomalaisen lihan laatua erinomaiseksi.
Hän kertoo asiakastapaamisesta Japanissa. Kokki kelpuutti konsernin Forssan laitokselta peräisin olevaa sianlihaa raakana sushiin. Edes ruotsalainen ei kelvannut.
MAIJA ALA-SIURUA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
