Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Bloomberg: Venäjän lahjoittamat viljat saapumassa Afrikkaan – lähettää myös palkkasotilaita tukemaan huteria hallituksia

Etelä-Afrikan entinen presidentti Thabo Mbeki esitteli vastikään Kapkaupungissa tutkimusta, jonka mukaan ruuan hinnan nousu ei ollut Venäjän, vaan pakotteiden syytä.
Vuoden loppuun mennessä tarkoitus on viedä yhteensä 200 000 tonnia viljaa Afrikan maihin, Venäjän maatalousministeriö kertoi marraskuussa.
Vuoden loppuun mennessä tarkoitus on viedä yhteensä 200 000 tonnia viljaa Afrikan maihin, Venäjän maatalousministeriö kertoi marraskuussa. Kuva: Markku Vuorikari

Ensimmäiset Venäjän lähettämät viljalastit saapuvat Afrikkaan näinä päivinä, kertoo Bloomberg.

Venäjä lahjoittaa viljaa Afrikkaan vahvistaakseen vaikutusvaltaansa mantereella.

Venäjä haluaa lisätä kauppaa ja lähettää Wagner-sotilaita tukemaan Afrikan maiden epävakaita hallituksia vastauksena Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pyrkimyksiin maan eristämisestä.

Presidentti Vladimir Putin lupasi heinäkuussa, että Venäjä lähettää ilmaista viljaa kuuteen Afrikan maahan, joilla on vahvat siteet Moskovaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Lupaus oli vastaus Venäjän saamaan kritiikkiin: Ukrainan sota ja Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuussa saivat sekä ruuan että lannoitteiden hinnat laukalle.

Mustanmeren viljasopimuksella turvattiin viljan, auringonkukkaöljyn ja lannoitteiden kuljetuksia Ukrainasta muualle maailmaan nälänhädän estämiseksi, Al-Jazeera kertoo.

Sopimuksesta vetäytymisen jälkeen Venäjä on useaan otteeseen pommittanut Ukrainan satamia ja viljavarastoja. Ukrainan mukaan satojatuhansia tonneja viljaa on tuhoutunut, uutistoimisto Reuters kertoo.

Todellinen syypää löytyy Ukrainaa tukevista länsimaista, jotka ovat asettaneet Venäjälle ja Valko-Venäjälle pakotteita.

Ensimmäiset viljaerät menevät Somaliaan ja Burkina Fasoon, seuraavat Zimbabween, Maliin, Eritreaan ja Keski-Afrikan tasavaltaan.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuoden loppuun mennessä tarkoitus on viedä yhteensä 200 000 tonnia viljaa, Venäjän maatalousministeriö kertoi marraskuussa.

Kiinaan verrattuna Venäjä tekee Afrikassa nappikauppaa: Kiina kävi kahdenvälistä kauppaa mantereen maiden kanssa vuonna 2022 yhteensä 282 miljardilla dollarilla, Venäjä vain 18 miljardilla dollarilla.

Etelä-Afrikka ei ole Bloombergin mukaan ottanut kantaa Ukrainan sotaan, puoleen tai toiseen.

Maan entinen presidentti Thabo Mbeki esitteli sunnuntaina Kapkaupungissa tutkimusta, jonka mukaan ruuan hinnan nousu ei ollut Venäjän syytä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Todellinen syypää löytyy Ukrainaa tukevista länsimaista, jotka ovat asettaneet Venäjälle ja Valko-Venäjälle pakotteita, kertoo tutkimus, jota rahoitti venäläisen lannoitemiljardöörin Andrei Melnitšenkon perustama rahasto.

Melnitšenko on itsekin joutunut pakotteiden alaiseksi.

Etelä-Afrikan apartheid-hallinnon aikana Mbeki vietti aikaa maanpaossa Venäjällä.

Bloomberg: Russia Woos Africa With Free Grain, Fertilizer Research Funding

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Reuters: Russia says first free grain shipments to Africa are on their way

Al-Jazeera: Russia sends first free grain to Africa since end of Black Sea deal