Joululeivonnaisten löytöretket
Hedelmäinen Panettone ja kupillinen espressoa tai tummapaahtoista kahvia piristävät jouluaterian jälkeen. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoMausteiden ihana tuoksu paljastaa, että joulu alkaa keittiöstä niin meillä kuin muuallakin. Myös taikinoihin sekoitetut kuivatut hedelmät, suklaa ja pähkinät kertovat talven juhlasta.
15–20 annosta
Pohja
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Täyte
70 g taloussuklaata
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
2 rkl sokeria
1/2 rasiaa (à 200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
Kuorrutus
3 dl kuohukermaa
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa
Pinnalle
kaakaojauhetta
kirsikoita
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vaahtoon keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita varoen. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa noin kahdeksan minuuttia. Kumoa levy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota pohjapaperi.
Rouhi täytteen suklaa ja vaahdota kerma. Vatkaa vaniljarahkaan ensin tuorejuusto ja sokeri. Lisää kermavaahto ja suklaarouhe. Levitä torttupohjalle ja kääri tiukaksi rullaksi.
Jätä saumapuoli alle. Leikkaa molemmista päistä 8–10 sentin pala pois. Nosta pitkä osa tarjoiluastiaan ja muotoile paloista ”oksantynkiä”. Asettele ne rullan päälle tai sivuille.
Vaahdota päälle tuleva kerma. Sekoita tuorejuustoon kaakaojauhe ja sokerit. Lisää kermavaahdon joukkoon. Levitä ohut kerros seoksesta halon pinnalle. Pursota loppu vaahto päälle puunkuorta jäljitteleväksi kuvioksi. Sihtaa pinnalle kaakaojauhetta siivilän läpi. Lisää koristeeksi muutama kirsikka.
10–12 palaa
1 pkt (50 g) hiivaa
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 tl suolaa
1 rasia (65 g) kakkutäytettä
tai appelsiinikuoripaloja
1 rasia (65 g) sukaattia
1 dl rusinoita tai korintteja
4 munaa
200 g voita
Pinnalle
tomusokeria
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri ja noin desi jauhoja. Anna taikinajuuren olla lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Sekoita kuivattuihin hedelmiin hiukan jauhoja. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori.
Lisää taikinajuureen sitruunan kuoriraaste, suola ja munat. Sekoita joukkoon loput jauhot ja pehmeä voi. Lisää lopuksi jauhotetut hedelmät.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 litran kakku- tai rengasvuokaan. Kohota peitettynä reilu puoli tuntia.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Kumoa hiukan jäähtyneenä. Puhdista vuoka ja laita jäähtynyt kakku takaisin. Anna vetäytyä peitettynä viileässä pari päivää. Ripottele pinnalle tomusokeria.
noin 40 kpl
1/2 pussia (à 0,5 g) sahramia
1 rkl kardemummaa
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 munaa
1/2 rkl suolaa
2 dl sokeria
noin 1 kg vehnäjauhoja
Voiteluun
munaa
Koristeeksi
rusinoita
Sulata voi reilun kokoisessa kattilassa, lisää sahrami ja kardemumma. Kiehauta sekoittaen. Lisää maito. Jos seos on kädenlämpöistä, niin murenna hiiva joukkoon. Lämmitä tarvittaessa ennen hiivalisäystä. Sekoita joukkoon muna, suola, sokeri ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta loput jauhot taikinaan käsin. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa hyvin. Leivo taikinasta erimuotoisia pullia: tonttuja, palmikoita, solmuja, lettejä jne. Kohota ja voitele munalla. Paina rusinoita koristeeksi. Paista 225 asteessa 10–12 minuuttia. Jäähdytä ja pakasta myöhemmin syötävät pullat.
12–15 annosta
Pohja
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3 rkl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Kostutus
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte
2 tlk (à 420/240 g) aprikoosia
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
1 dl aprikoosihilloa
1 rasia (150 g) vaniljahalvaa
Päälle
2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria
Pinnalle
20 g taloussuklaata
Vaahdota munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahdon joukkoon samalla sekoittaen. Kaada taikina 2,5 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. (Pinnoitettua vuokaa ei tarvitse jauhottaa.)
Paista 175 asteessa 30–35 minuuttia. Kumoa kypsä kakkupohja hiukan jäähtyneenä. Leikkaa täysin jäähtyneenä kolmeen osaan.
Vaahdota kerma. Lisää vaniljarahka. Levitä kakun alimmalle levylle puolet aprikoosihillosta ja puolet aprikoosikuutioista. Lusikoi pinnalle puolet rahka-kermavaahdosta. Raasta halva karkeaksi rouheeksi. Ripota 1/3 rouheesta rahkavaahdon päälle. Täytä toinen väli samoin. Säästä loppu halva koristeeksi. Kuorruta maustetulla kermavaahdolla. Koristele sulatetulla suklaalla ja halvarouheella. Anna makujen tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
n. 100 kpl
1 dl tummaa siirappia
1 1/2 dl vettä
3 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 rkl soodaa
1 rkl pomeranssin kuorta
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
2 tl kanelia
1/2 tl suolaa
1 muna
300 g voita
noin 11 dl vehnäjauhoja
Mittaa teräskattilaan siirappi, vesi, sokeri, sooda ja mausteet. Kiehauta ja lisää paloiteltu voi. Sekoita, kunnes voi sulaa. Anna jäähtyä hetki. Lisää kattilaan muna ja jauhot, sekoita tasaiseksi. Peitä taikina hyvin ja pidä jääkaapissa yli yön. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Ota siitä muotilla piparkakkuja. Paista 175 asteessa 8–10 minuuttia.
Koristele piparit joko valmiilla kuorrutteella tai sekoita se tomusokerista (2 dl) ja sitruunamehusta (1,5 rkl).
30 kpl
200 g voita
3 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl pakastepuolukoita tai
100 g suklaarouhetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita seokseen nopeasti yhdistetyt kuivat aineet. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa 30 osaan. Pyöritä palat kämmenten välissä ensin palloiksi ja paina pallot litteiksi. Laita ne leivinpaperille pellille, jätä leviämisvaraa. Paina päälle muutamia puolukoita. Paista 175 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes cookiet ovat kauniin vaaleanruskeita. Anna jäähtyä hyvin ja säilytä kannellisessa purkissa.
28 kpl
Rahka-voitaikina
1 prk (250 g) maitorahkaa
250 voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte
1 dl (60 g) oliiveja
50 g salamia tai meetvurstia
1 pussi (150 g) pizzajuustoraastetta
1/2 tl chilijauhetta
1 tlk (70 g) tomaattisosetta
Voiteluun
munaa
Pinnalle
seesaminsiemeniä
Sekoita maitorahka ja pehmeä voi tasaiseksi. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi, kääri kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.
Hienonna oliivit ja salami veitsellä. Yhdistä täytteen ainekset.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä piirakkapohjia pyöreällä muotilla (halkaisija 10 cm). Jaa täytettä noin ruokalusikallinen jokaisella pohjalle. Kostuta pohjien reunoja vedellä, käännä toinen reuna päälle, jotta saat puolikuun mallisia pasteijoita. Sulje saumat tiiviisti.
Lado empanadat uunipellille ja voitele munalla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
18 kpl
Taikina
2 1/2 dl maitoa
1/2 pak (à 50 g) hiivaa
1 tl suolaa
n. 5 1/2 dl vehnäjauhoja
75 g voita
Täyte
1 dl pitkäjyväistä riisiä
2 keitettyä (8 min) munaa
200 g kypsää lohta
tai kirjolohta perattuna
1 prk (120 g) smetanaa
1/2 dl hienonnettua tilliä
1 tl sitruunapippuria
Voiteluun
munaa
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja puolet jauhoista puuhaarukalla sekoittaen. Alusta joukkoon loput jauhot ja pehmeä voi. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta tarvittaessa. Jäähdytä. Hienonna kananmunat ja kala. Yhdistä täytteen ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmat pois ja muotoile tangoksi. Jaa tanko 18 osaan. Kauli tai taputtele käsin ohuiksi piirakkapohjiksi (halkaisija noin 11 cm). Jaa täytettä pohjille noin 2 ruokalusikallista. Levitä tasaiseksi kerrokseksi siten, että reunoille jää tyhjää noin sentti. Käännä reunat täytteen päälle siten, että täytettä jää vain vähän näkyviin. Kohota lämpimässä paikassa 15 minuuttia.
Voitele piirakoiden reunat munalla. Paista 200 asteessa 13 minuuttia tai kunnes piirakat ovat kauniin kullanruskeita.
Vinkki: Tarjoa vaahdotetun smetanan kera. Voit koristella piirakat lohiviipaleilla.
Vinkki: Voit korvata kalan purkillisella (213/170 g) säilykelohta. Valuta ja poista mahdolliset nahka ja ruodot.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
