juomiin ja ruokaan
Erityisesti juomiin sopivat:
Ahomansikka: Valoisten
paikkojen kasvi, vähentynyt
viime aikoina. Sopii myös
salaattiin.
Vadelma: Kannattaa kerätä nuoret lehdet. Rohdoksena
käytetty erityisesti raskauden loppuvaiheessa.
Lillukka: Vadelman köynnöstävä sukulainen, marjatkin
mehukkaita ja raikkaita.
Pihlaja: Nuorissa silmuissa
ja lehdissä hienoa mantelin
aromia. Vanhan kansan
pyhä puu.
Salaattiin ja muuhun
ruuanlaittoon:
Poimulehti: Vanhan kansan kielessä ’keijumekko’. Sopii
erityisen hyvin taikoihin:
lehteen kertyvästä kaste-
pisarasta on etsitty ikuisen
kauneuden salaisuutta ja
yritetty valmistaa kultaa. Myös erinomainen salaattiaines.
Voikukka: Kerää nuoret ja
pyöreät lehdet salaattiin. Myös nuppuja ja kukkia voi syödä.
Vuohenputki: Vuohenputken tunnistaa kolmiomaisesta
varresta. Nuorissa versoissa on hieno, pähkinämäinen
maku. Sisältää versoksi paljon valkuaista.
Ketunleipä: Maukkaassa
metsäherkussa on oksaali-
happoa, jota löytyy myös
raparperista. Sopii hyvin
salaatin mausteeksi, suuria määriä syötäessä kannattaa syödä myös jotain maito-
tuotetta.
Nokkonen: Rautapommi.
Polttavuus häviää ryöpätessä tai kuivattaessa. Myös siemenet ovat huipputerveellisiä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
