60-VUOTIAS Kauppatieteilijästä tulielintarvikealan tuntija
Markkinointia, mainontaa ja matkailua kauppakorkeakoulussa opiskellut Lea Lastikka ajautui elintarvikealalle sattumalta, mutta ei ole sitä katunut.
Huomenna 60 vuotta täyttävä Lastikka on nähnyt läheltä, kuinka kotimainen elintarviketuotanto on sopeutunut muutoksiin. On selvitty Neuvostoliiton kaupan romahduksesta ja pärjätty EU:ssa. Hyvin on mennyt, eikä kotimaisen ruuan markkinoita ole menetetty uhkakuvista huolimatta.
Siipikarjaliiton toiminnanjohtajana viisi vuotta toiminut Lastikka ehti ennen nykyistä pestiään toimia 16 vuotta Elintarviketeollisuusliitossa.
Sitä ennen hän aloitti uransa kauppa- ja teollisuusministeriön lisenssivirastossa. Maatalousosaston päälliköksi edettyään hän vastasi elintarvikkeiden ulkomaankaupan sääntelystä.
Työssä liittyivät läheisesti yhteen alkutuotanto, teollisuus ja kauppa. Näiden tahojen Lastikka toivoisi nyt tiivistävän yhteistyötään.
”Kun katsoo, mitä ruuasta ja sen tuotannosta puhutaan, pitäisi yhä vahvemmin tunnustaa, että olemme kaikki samassa veneessä”
Hän heittää pallon etenkin kovia hintaneuvotteluja käyvän kaupan suuntaan.
”Jos kuluttajat haluavat ostaa lähiruokaa ja kauppa haluaa sitä myydä, sen tuottamisesta on maksettava hinta, jonka koko prosessi tarvitsee. Suomalaista ruokaa ei voida tuottaa halvimman mukaan.”
Toinen Lastikan toive on, että tuotantoeläinten hyvinvoinnin parantamisesta voitaisiin käydä nykyistä rakentavampaa keskustelua alkutuotannon ja eläinsuojelujärjestöjen välillä.
”Nyt vastakkainasettelu on liian räikeä ja keskustelut kuihtuvat alkuunsa. Valtaosa kuluttajista kuitenkin haluaa käyttää kotieläintuotteita.”
Ruualla on iso rooli Lastikan elämässä myös vapaa-ajalla.
”Ystävät tietävät, että meille tullessa saa hyvää ruokaa.”
Syntymäpäiväänsä Lastikka juhlistaa lähipiirin kesken.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
