Kesäkala nopeasti viileään paikkaan
Kesähelteellä pyydystetty kala pilaantuu nopeasti, ellei sitä käsitellä oikein, Kalatalouden keskusliitto muistuttaa.
Kun kala on saatu, se pitää tainnuttaa mahdollisimman nopeasti. Tainnutus tehdään iskemällä niskaan esimerkiksi puukapulalla.
Tainnutuksen jälkeen kalasta lasketaan veri pois. Se tapahtuu kätevimmin katkaisemalla kidusvaltimo puukolla tai veitsellä.
Ellei ehdi tai halua perata saalista heti tainnutuksen ja verenlaskun jälkeen, kala on laitettava kylmään paikkaan. Harvalla on mahdollisuus laittaa kala jäitten sekaan, mutta pakasteesta otettu ”kylmäkalle” auttaa viilennyksessä.
Kellarikin käy tilapäiseen lyhytaikaiseen säilytykseen. Auringonpaisteeseen kalaa ei saa jättää, mikäli haluaa saada siitä kelvollista ruokaa.
Kalan perkauksesta saa lisätietoa nettisivulta www.ahven.net/kalankasittely. Ahven.net-sivuilla on myös videoleikkeitä eri kalalajien käsittelystä.
REIJO VESTERINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
