Kivoja vaihtoehtoja joulupöytään
Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm ovat tarttuneet uudistavalla otteella joulukauden ruuanlaittoon. Toki kaksikko on ottanut mukaan perinteisiä jouluherkkuja kinkusta ja kaloista alkaen, jouluiset mausteet muistaen, mutta paljon he tarjoavat myös uusia ideoita.
Erityisen tärkeä oivallus on tarjottavien määrien pitäminen kohtuullisina: hyvää ruokaa ei tarvitse riittää viikoksi ja vielä sen jälkeen ihmeteltäväksi, mitä tähteistä tekisi.
Hyvä vihje on ollut esimerkiksi nostaa jouluisen kasslerin resepti samalle sivulle, jolla on joulukinkun paistaminen. Kun paistaa kokonaisen kasslerin, siitä riittää mehevää paistia monelle lautaselle.
Lihan valinnassa ei kannata unohtaa muitakaan vaihtoehtoja: mikään ei estä nostamasta pöytään kalkkunaa tai karitsaa.
Kun haluaa uudistaa joulupöydän tarjottavia, Välimäen ja Lindholmin kirjasta on paljon apua. Resepteillä on käyttöä muulloinkin kuin joulupöydän uudistajina. Suosittelen kokeilemaan erityisesti jääpaistia.
Pieni kuviin liittyvä kauneusvirhe kirjassa on: en missään tapauksessa laittaisi puolukkaista vispipuuroa edes kuvauksen ajaksi alumiinikattilaan.
MAIKKI KULMALA
Teresa Välimäki ja Johanna Lindholm: Hyvää joulua. 207 sivua. WSOY.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
