Tutkimus: Sokeri- ja rasvavero tehottomia terveyden edistäjiä
Tuoreen tutkimuksen mukaan rasvaa ja sokeria sisältävien elintarvikkeiden valmistevero ei juuri muuta suomalaisten kulutuskäyttäytymistä.Suomessa otettiin vuoden alussa käyttöön keskimäärin viiden prosentin valmistevero makeisille, alkoholittomille juomille ja jäätelölle. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n selvityksen mukaan alle 20 prosentin valmistevero ei juuri edistä kansalaisten terveyttä mutta lihottaa valtion kukkaroa.
MTT:n professori Xavier Irzin mielestä valmisteveron tyyppinen vero olisi puolustettavissa, mikäli siitä saadut tulot ohjattaisiin terveellistä ruokavaliota edistäviin kampanjoihin. Näin ei Suomessa tehdä.
Valmistevero ei tee eroa ravitsemukseltaan erilaisten ruokien ja juomien välillä, mitä Irzin pitää ongelmallisena. Veron pitäisi olla kohdennettu niin, että kuluttajilla on mahdollisuus korvata epäterveelliset valinnat terveellisemmillä.
Tällä hetkellä Norjassa, Tanskassa ja Unkarissa on käytössä kohdennettuja elintarvike- tai ravintoaineveroja. Ranskassa niitä aletaan kerätä ensi vuonna.
Suomessa kohdennettujen elintarvikeverojen ja -tukien vaikutusta ruokavalioon on arvioitu ainoastaan kahdessa tutkimuksessa.
MTT:n professori Jyrki Niemen mielestä kohdennettujen elintarvikeverojen tai -tukien tutkimusnäyttö on hataraa. Tyydyttyneeseen rasvasisältöön perustuvaa veroa tai kuitupitoisuuteen perustuvaa tukea, ei ole tutkittu lainkaan. Myöskään erityyppisten säännösten kustannustehokkuutta halutun terveysvaikutuksen saamiseksi ei ole toistaiseksi analysoitu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

