YRTTIMAAN TARINOITA Kasvimaan kaunissääennustaja
Harvassa kasvissa yhdistyvät kauneus ja hyöty yhtä hienosti kuin kehäkukassa. Sen yleensä oranssit kukat ilahduttavat puutarhuria keskikesästä loppusyksyyn.
Jos on uskominen norjalaista yrttikirjailija Annemarta Borgenia, ”ei sellaista ruokaa olekaan, joka ei paranisi ripauksesta calendulaa”. Calendula on karotiinin tapainen väriaine ja samalla kehäkukkien tieteellinen sukunimi.
Kehäkukan terälehtiä on käytetty sahramin tapaan antamaan väriä voihin, riisiin ja leivonnaisiin. Parhaiten värin saa esiin, kun terälehtiä kypsyttää vähän aikaa öljyssä.
Salaattiin voi lisätä terälehtien lisäksi kehäkukan lehtiä, jotka ovat ravintoarvoltaan voikukan luokkaa.
Lääkinnällisestä käytöstä tärkein on ollut ihonhoito. Kehäkukkasalvalla hoidettiin monenlaisia vaivoja haavoista ja ihottumista känsiin ja peräpukamiin.
Annemarta Borgen kertoo mainiossa kirjassaan Minun yrttini, että hän jalostaa kehäkukkaa jättämällä komeimmat kukat tuottamaan siementä. Siemenet hän sekoittaa märkään multaan, jota hän levittelee sinne tänne.
Maan suhteen kukka on vaatimaton, mutta paikan on oltava aurinkoinen.
Kehäkukkaa voi kylvää kaalimaahan rapsikuoriaismagneeteiksi. Maaperän ankeroisia sen puolestaan sanotaan häätävän.
Maanviljelijää kehäkukka hyödyttää sääennustustaidoillaan. Jos kukka on auki jo aamusta, tulee poutasää, mutta jos se ei aamulla avaudu, on syytä varautua sateeseen.
TOPI LINJAMA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
