Luomun lisääminen ruokalistalle onnistuu myös ilman lisäkustannuksia
EkoCentrian selvitys osoitti, että kulut eivät nouse, jos samalla vähentää kalliimpien ruokalajien osuutta ja minimoi hävikin.
Ruokaostoksiin mahtuu samoilla kustannuksilla enemmän luomua, kun esimerkiksi osa lihasta korvataan palkokasveilla. Kuvassa hernepihvejä. Kuva: Jaana KankaanpääLuomun osuuden kasvattaminen ruokahankinnoista ilman lisäkuluja on onnistunut Ruotsissa ja Tanskassa.
EkoCentrian selvityksen mukaan sama on mahdollista myös Suomessa. Se vaatii kuitenkin hyvää suunnittelua.
Kalliimpien ruokalajien, kuten lihan, einesten ja leikkeleiden osuutta ruokalistalla on pienennettävä. Puuron, kasvisten ja sesongin tuotteiden osuutta taas pitää kasvattaa.
Lihan osuutta voi pienentää korvaamalla sitä osittain palkokasveilla ja juureksilla esimerkiksi kastikkeissa ja pataruuissa.
Kustannusten kurissa pysymisen kannalta tärkeää on myös ruokahävikin minimoiminen, ja ruuan valmistaminen itse.
Hyvällä suunnittelulla jopa halvempi
Selvityksessä tehtiin kaksi luomua sisältävää kuuden viikon ruokalistaa. Toisessa luomua oli 10 prosenttia ja toisessa 20 prosenttia.
Ruokalistasuunnittelun avulla jopa viidenneksen luomua sisältävä ruokalista oli edullisempi kuin alkuperäinen, jossa ei ollut yhtään luomutuotetta.
Selvityksen ja ruokalistasuunnittelut Luomutarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen ammattikeittiöissä -hankkeelle teki keittiömestari Jaakko Nuutila Luomuinstituutista.
Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
