Hirvessä paistin lisäksimonta herkkupalaa
Viikon riistaemäntä
RUOVESI (MT)
Ruoveteläinen metsästäjä Riitta Mertala, 58, valmistaa saaliistaan riistaherkut itse. Vilppulankosken koulun keittäjänä toimiva Mertala on ruuanvalmistuksen ammattilainen, joka tunnustaa nauttivansa ruuanlaitosta myös vapaa-ajalla.
”Hirven lisäksi saan metsältä saaliiksi sorsaa ja jänistä. Kerran auton alle jäi fasaani. Olihan se pakko pistää pataan.”
Mertala muistuttaa, että paistin lisäksi hirvessä on paljon muita mielenkiintoisia osia.
”Kaula, rinta ja kyljet ovat loistavia osia keittoon. Kun mukaan laittaa luita, maku on kohdallaan. Munuaiset ja maksa ovat hienoja raaka-aineita, kun niitä rohkeasti käyttää. Kielestä keitetään hyvä leikkele.”
Keittäjä harmittelee, että liian moni jauhaa hyvät lihat jauhelihaksi saman tien.
”Jauheliha ei säily pakkasessa kuin kolme kuukautta. Kannattaakin pakastaa lihat suurempina paloina ja jauhaa haluttu määrä jauhelihaa tarpeeseen.”
Asianmukaiseen lihanleikkuuseen kannattaa ammattilaisen mielestä satsata jokaisessa hirviseurassa. Kurssien käyminen ei riitä, jos silti palastellaan miten sattuu.
”Karmeinta on, kun hyvä paisti pistetään kahtia, kun siitä pitää jakaa mahdollisimman monelle. Se on minulle kauhistus.”
Mertala ymmärtää, että lihalle on seuroissa paljon ottajia.
”Lihanjako on helppo paikka saada kyräilyä aikaiseksi. Mutta siinä pitää ottaa myös käytännöllisyys huomioon. Hirven sisäfileitä ei esimerkiksi kannata leikellä useampaan palaseen, koska niiden arvo ruuanlaitossa menee silloin hukkaan.”
”Pitää miettiä jo leikatessa ruhoa, että mitä niistä lihoista voisi tehdä. Hirvikoirat saavat Suomessa aivan liian paljon hyviä ruhonosia sen takia, että kotona saaliista ei osata laittaa ruokaa.” STINA HAASO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
