päivän kysymys Pitääkö ulkomaisethedelmät kuoria?
Kotimainen hedelmätarjonta on tähän vuodenaikaan niukkaa, mutta ulkomaisia hedelmiä on kaupoissa tiskit täynnä. Voiko niitä popsia turvallisin mielin, ylitarkastaja Ulla Luhtasela Evirasta?
Ulkomaisia hedelmiä voi syödä täysin turvallisesti ja osana monipuolista ruokavaliota kuinka paljon vain. Eviran viime vuonna tekemässä riskinarvioinnissa ilmeni, että suomalaisten altistus esimerkiksi torjunta-ainejäämille on hyvin matalalla tasolla, vaikka hedelmät syötäisiin kuorineen.
Jos on kuitenkin omenoiden, mansikoiden tai muiden hedelmien suurkuluttaja, riski voi kasvaa, mutta sekään ei tarkoita vielä välttämättä vaaraa terveydelle.
Jäämärajojen ylityksiä on 3–4 prosentissa tuotteista, eniten EU:n ulkopuolelta, kuten Aasiasta tulevissa eksoottisemmissa tuotteissa. Neuvoisin syöttämään alle kolmivuotiaille ja muillekin lapsille eurooppalaisia tai kotimaisia hedelmiä.
Kuinka ulkomaiset hedelmät tulisi käsitellä kotona?
Pesemistä suosittelen aina, sillä se poistaa pölyä ja muuta likaa. Sen sijaan esimerkiksi omenoiden kuorimista pidän sikäli turhana, että se poistaa ison osan vitamiineista ja kuidusta, jonka vuoksi hedelmiä juuri syödään.
Jotkut pesevät muun muassa viinirypäleet astianpesuaineella. Onko se järkevää?
Ei missään tapauksessa! Pesuainetta voi mennä huokoisen pinnan läpi hedelmään eikä ole osoitettu, että jäämät lähtisivät pesuaineella pois.
EIJA POUTANEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
