VÄLIMERI JA LÄHI-ITÄ
Meze tulee persiankielisestä sanasta mazzidan –
maistaa.
Tahini on jauhetuista
seesaminsiemenistä tehty
tahna. Tahinilla maustetaan muun muassa hummusta.
Hummus on kikherneistä
valmistettu tahna, joka on maustettu sitruunamehulla, valkosipulilla sekä oliivi- tai
seesamiöljyllä. Hummusta
tarjotaan yleensä dippinä
pitaleivän kanssa tai
kastikeena erilaisten ruokien kanssa.
Kik- eli kahviherne on tavallista hernettä suurempi. Se
maistuu miedosti pähkinäiseltä.
Tabbouleh on Lähi-idän maista
kotoisin oleva salaatti, joka
tehdään bulgurista (höyryttyä
vehnänjyvää, joka on kuivattu ja murskattu), kuutioiduista
tomaateista, sipulista,
persiljasta ja mintusta sekä maustetaan oliiviöljyllä ja
sitruunamehulla. Salaatti
tarjotaan kylmänä leivän kera.
Couscous on karkeaksi
rouhittuja vehnäsuurimoita,
joita käytetään pohjois-
afrikkalaisissa keittiöissä. Höyrytetyt tai keitetyt couscoussuurimot tarjotaan
voimakkaasti maustettujen kastikkeiden kanssa.
Halva on Lähi-idän makea
herkku, joka tehdään seesaminsiemenistä ja hunajasta. Halvaa voi käyttää muun muassa jälkiruokiin ja leivonnaisiin.
Baklava on filotaikinasta,
pähkinöistä ja makusiirapista valmistettu makea leivonnainen.
Sitä syödään erityisesti Lähi-idässä ja Balkanilla. Baklava
leikataan vinoneliön tai
suorakaiteen muotoisiksi
paloiksi.
Pitaleipä eli pita on vehnästä
leivottu, hiivalla nostatettu
litteä, ontto leipä. Se leikataan auki ja tasku täytetään
salaatilla tai leipää käytetään
syömävälineenä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
