HELLAN KULMALLA Laiskan piiras syntyy puurosta
Sunnuntai on suotuisa päivä kokeilla keittiössä jotain uutta. Teki mieli leipoa leipää, mutta reseptien selailu johtikin piirakan paistoon.
Marttaliiton ohjeessa puhuttiin houkuttelevasti laiskan piiraista. Piirakan pohjataikinaan kun voi käyttää kaurapuuron tähteitä, mutta niitä ei nyt ollut.
Keitin siis kaurapuuron, mutta myös riisipuuron, jota tarvittiin täytteeksi. Kaurapuuro piti jäähdyttää, jotta siihen saattoi lisätä hiivan palasella nostatetun pienen esitaikinan.
Löysää puurotaikinaa sitten vain keoiksi pellille ja lusikalla painaen riisipuuroa kekojen keskelle.
Hellan ympärillä alkoi syntyä liikettä heti, kun kuumassa uunissa paistuneet piiraat oli voideltu voi-vesiseoksella. Hyvää tuli, päättelin perheen reaktioista. Ja täyttävää, tuumi kokki jo parin piiraan maistelun jälkeen.
Epäilyksistäni huolimatta piirakat näyttivät siltä kuin pitikin, kun vertasin lopputulosta ruokaohjeen kuvaan.
Voihan sitä puuroa näinkin nauttia, kaura- ja riisipuuron yhdistelmänä. Maailman metropoleissa toimivien puurobaarien kannattaisi kysellä puuropiiraan ohjetta martoilta.
Illalla syötiin Kiovan kanaa. Sekin tuli ensi kertaa omassa keittiössä testattua. Lopputulos oli rapea, vaikka en upottanut kuorrutettuja fileitä öljyyn vaan ruskistin vain ja jälkikypsytin uunissa.
Kiovan eli Kievin kana on saanut nimensä Ukrainan pääkaupungin mukaan. Reseptin alkuperä ajoittunee kuitenkin viime vuosisadan alkupuolelle tsaarin aikaiseen Pietariin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
