Reilu kauppa, luomu ja lähiruoka täydentävät toisiaan
Usein kuulee kysyttävän, että onko Reilu kauppa, luomutuotanto vai lähiruoka se kaikkein eettisin? Silloin saattaa unohtua, että kaikilla kolmella tuotantotavalla on useita yhteisiä tavoitteita.
Mikäli haluamme, että viljelijät niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa saavat riittävän korvauksen työstään, että kuluttajalla on mahdollisuus tietää ostamansa tuotteen alkuperästä, ja että ympäristö otetaan kaikessa tuotannossa huomioon, olisi syytä edistää kaikkia kolmea.
Ostaa läheltä ja luomuna silloin kun se on mahdollista, mutta taata samalla riittävä korvaus ihmisille kehitysmaissa tukemalla myös Reilun kaupan tuotteita.
Reilun kaupan hyödyt eivät nimittäin rajoitu pelkkään tuottajille tarjottavaan lisähintaan, vaikka se eräs järjestelmän tärkeimpiä puolia onkin.
Siinä missä tavallisen kahvin tai suklaan ostajalla ei ole keinoa tietää minkälaisissa olosuhteissa tuotteet on tuotettu ja sisältyykö tuotantoon vaikkapa lapsityövoiman käyttöä, on Reilun kaupan tuottajat mahdollista selvittää.
Myös ympäristönsuojelu otetaan Reilussa kaupassa tavallista tuotantoa paremmin huomioon, vaikka kaikki tuotteet eivät luomutuotteita olekaan.
Lähellä tuotettujen tuotteiden ostaminen takaa suomalaisten viljelijöiden toimeentulon, ja toisaalta Reilu kauppa voi olla yksi väline nostaa ihmisiä köyhyydestä.
Mikäli kehitysmaassa asuvat ihmiset voivat osallistua paremmin ehdoin maailmantalouteen, se takaa heille paljon kehitysyhteistyöhön laitettuja varoja suuremmat tulot.
Sen sijaan, että pohtii pitkään kaikkien kolmen vaihtoehdon eettisyyttä, on mahdollista valita myös ne kaikki. Ei ole ollenkaan ristiriitaista ostaa samalla läheltä ja kaukaa.
Antti Kylänpää
puheenjohtaja
Eettisen kaupan puolesta ry
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
