Ajankohtaista kasvinsuojelusta
Perunapellot ovat tällä hetkellä melko kuivia. Ennusteiden mukaan sää jatkuu lämpimänä, joten myöhäisille lajikkeille on vielä kasvupäiviä tiedossa.
Varsinkaan vielä terveissä ja elinvoimaisissa tärkkelysperunakasvustoissa ei ole syytä hätäillä noston aloittamisessa. Aikaisimpien ja tuleentuvien perunakasvustojen nostoja ei ole kuitenkaan syytä viivyttää.
Tavoitteena on, että kaikki varastoitava peruna saadaan ylös syyskuun aikana. Myös aumattava tärkkelysperuna pitäisi saada nostettua syyskuun loppuun mennessä.
Kuivan kesän jälkeen perunoissa on korkea kuiva-ainepitoisuus, ja ne mustelmoituvat herkästi. Kosteuden lisääntyminen nostokauden kuluessa altistaa perunoita nestejännityshalkeamille. Nostossa tarvitaankin erityistä valppautta, jotta varsinkaan varastoitava peruna ei pääse liiaksi vioittumaan.
Suurin osa nostokoneen aiheuttamista vioituksista syntyy seulaelevaattorilla. Korjuukoneen ajonopeus ja seulaelevaattorin pyörimisnopeus on sovitettava niin, että multa erottuu vasta seulaelevaattorin yläosassa.
Myös pudotuskorkeudet pitää rajoittaa kovalle pinnalle 20 senttiin. Pudotukset perunan päällekään eivät saisi ylittää 50 sentin korkeutta.
Varastoitavan perunan nostossa korjuukoneen säiliön tyhjennyksissä on myös syytä käyttää laatikoihin pudotuksen vaimentimia ja perävaunuissa pohjalla pehmusteita.
Perunan pinta on noston jälkeen kosteana otollinen kasvupaikka sieni- ja bakteeritaudeille.
Tehokas alkukuivaus varmistaa, että nostossa perunan pinnalle tarttuneet ruttoitiöt eivät kehity mukularutoksi.
Alkukuivaus pysäyttää tehokkaasti myös nostovaiheessa lievästi ruttoisessa sadossa (ruttoa enintään 5–7 prosenttia) ruton etenemisen varastossa sekä vähentää harmaahilsettä ja bakteeritauteja.
Alkukuivaus pienentää varastotappioita jopa 10–20 prosenttia. Varastoitava peruna tulisi kuivata heti noston jälkeen ennen varastoon siirtoa erillisellä tehokkaalla puhaltimella laatikoissa tai perävaunussa. Varastossa kuivaus ei ole riittävän nopeaa.
Alkukuivauksen jälkeen peruna siirretään puolilämpimään varastoon, jossa ensimmäiset viikot käytetään nostossa syntyneiden kuoriutumien ja haavojen paranteluun.
Lämpökäsittelyn kokonaispituus on 2–3 viikkoa, tavoitelämpötila +12–15 astetta ja tuuletus melko niukka, mutta kuitenkin sellainen, että irtoperunavarastossakaan alimmat perunat eivät pääse kärsimään happivajausta. Myös varastoilman suhteellisen kosteuden pitäminen korkeana edistää perunan pintahaavojen umpeutumista.
Sen jälkeen lämpötilaa aletaan hitaasti laskea 4 asteeseen. Lämpöpiikkejä ei saa muodostua varastoinnissa.
Tärkkelysperunan nostot välivarastoon kannattaa keskittää syyskuun toiselle puoliskolle. Tuolloin myöhäisemmätkin tärkkelysperunakasvustot alkavat olla kohtuullisen tuleentuneita, mutta sääolot eivät vielä ole varastoitavan perunan nostolle liian hankalia.
Välivarastoon nostetaan kuivalla säällä mahdollisimman pitkälle tuleentunutta, tervettä ja ehyttä perunaa.
Sekä kiinteät että väliaikaiset tärkkelysperunan välivarastot perustetaan paikkaan, jossa kuormaus ja kuljetus tehtaalle onnistuvat vaikeuksitta myös huonojen kelien aikana.
Perunantutkimuslaitos
www.petla.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
