Kananmunien kova kysyntä yllätti tuottajat
Kananmunien kysyntä on noussut alkuvuonna noin 13 prosenttia. Se on tuotannon laskun lisäksi toinen syy tyhjiin munahyllyihin kaupoissa.
Munakunta on yllättynyt kysynnän suuresta kasvusta.
”Olimme ennakoineet tuotannon laskevan, mutta kysynnän nousua emme. Olemme toimittaneet alkuvuonna 17 prosenttia enemmän munia, kuin viime vuonna, mutta se ei ole riittänyt”, Munakunnan toimitusjohtaja Jan Lähde sanoo.
Tuotanto-ongelmat johtuvat kiristyneistä häkkisäännöistä. Osalla tuottajista kanalan muutostyöt ovat kesken ja osa lopetti uusien sääntöjen astuttua voimaan vuoden vaihteessa.
Kysynnän kasvu nostaa tuottajahintoja, mutta sopimustuotanto rajoittaa joustoa. Kaikki Munakunnan munat tulevat sopimustuottajilta.
”Sopimukset kestävät yleensä 4–6 kuukautta. Sinä aikana on vaikea reagoida hintojen muutoksiin. Mutta elämme markkinataloudessa, joten kyllä tuottaja tietää markkinatilanteen, kun uutta sopimusta aletaan tekemään”, Munakunnan myyntijohtaja Ilkka Tirkkonen sanoo.
Munakunta onkin nostanut tuottajahintoja kysynnän kasvaessa.
”Kaksi tai kolme kertaa on nostettu hintoja tänä vuonna. Korotus on noin kymmenen prosenttia”, Lähde sanoo.
Kaupan kanssa Munakunta alkaa sorvata seuraavaa sopimusta melkein heti edellisen alettua.
”Pitää olla näkemys markkinoiden kehittymisestä sopimuskauden alusta loppuun saakka. Siksi kriisi ei kovin paljon ole tuonut muutoksia kaupan kanssa. Mutta kuluttajahintakin on noussut tänä vuonna”, Tirkkonen sanoo.
Kaupan hyllyllä tuskin nähdään ulkomaisia munia. Tuoreita munia ei ole tiukkojen sääntöjen vuoksi helppo tuoda kuluttajamarkkinoille. Esimerkiksi salmonellan suhteen viranomaiset ovat ehdottomia.
”Tuonti vaatii niin tiukat dokumentit, että minun käsityksen mukaan Suomessa ei ole yhtään yritystä, joka sellaiseen pystyisi”, Tirkkonen arvioi.
Teollisuutta tuonnin vaikeus ei koske. Teollisuuden ruokiin käyttämät munat rikotaan ja jalostetaan edelleen, joten ne kaikki lämmitetään. Siksi säännöt ovat kuluttajamyyntiä kevyemmät.
”Teollisuudelle vaje oli hyvin tilapäinen pääsiäisen aikaan. Sen käyttöön tulee suuria eriä munia jatkuvasti”, Tirkkonen sanoo.
Pääsiäisen aikana tyhjentyneet kananmunahyllyt eivät täyty vielä muutamaan kuukauteen. Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka arvioi keskiviikkona, että kananmunien saatavuus normalisoituu vasta kesän lopulla.
Munakunnan Lähde ja Tirkkonen ovat samaa mieltä.
Lähteen mukaan ylituotannon vaaraa ei ole, vaikka loppukesästä tuotanto kasvaa.
”Vaje täyttyy, kun jo investoinnit aloittaneet saavat tuotannon käyntiin. Ylituotanto merkitsisi, että tulisi täysin uusia investointeja, eivätkä ne näytä todennäköisiltä”, Lähde sanoo.
Tuottajien määrä on vähentynyt kolmanneksen viime vuodesta. Tuottajia on jäljellä noin 350.
Munakunnan osuus kotimaan kananmunien hankinnasta on lähes puolet. Yritys on 200 tuottajan omistama osuuskunta. Munakas on Suomen kuudenneksi suosituin ruoka.
AIMO VAINIO
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
