Tutkimus: Lähes 30 prosenttia suomalaisista kertoo heittävänsä ruokaa roskiin viikoittain ‒ ”Puhutaan vuositasolla summasta, jolla voisi kattaa perheen ruokakulut kuukauden ajan”
Tutkimuksen mukaan suomalaisista 40 prosenttia heittää ruokaa roskiin säännöllisesti.
Lähes 20 prosenttia tutkimuskyselyyn vastanneista kertoo syyksi kodin ruokahävikin syntymiselle sen, että he ostavat yksinkertaisesti enemmän kuin syövät. Kuva: Petteri KivimäkiPicadeli-salaattibaariketjun teettämässä tutkimuksessa tarkasteltiin ihmisten ruokailutottumuksia seitsemässä eri maassa. Kyselyyn antoi vastauksen yli 10 000 ihmistä. Tutkimuksen mukaan suomalaisista 40 prosenttia heittää ruokaa roskiin säännöllisesti ja 27 prosenttia heittää ruokaa roskiin viikoittain.
Kuluttajaliiton tilastojen mukaan suomalainen keskivertokuluttaja heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin vuosittain noin 20–25 kilon edestä. Suomessa vuosittain roskiin lentävän ruuan rahallinen arvo on noin 590 miljoonaa euroa.
Suomalaisten tulos asettuu keskikastiin. Raportin mukaan esimerkiksi 38 prosenttia briteistä myöntää heittävänsä ruokaa roskiin useita kertoja viikossa. Amerikkalaisvastaajista niin kertoo tekevänsä 16 prosenttia.
Vähiten ruokaa roskiin heittävät tutkimuksen mukaan saksalaiset, joista vain kolme prosenttia myönsi heittävänsä ruokaa roskiin useita kertoja viikossa.
”Neljän hengen perheessä ruokahävikin arvo on useita satoja euroja vuodessa.” Sanna Kariluoto
Vaikka ruoan hinnannousu ympäri maailman on vaikuttanut ihmisten ruokabudjettiin ja ostopäätöksiin, ihmiset kuitenkin heittävät ruokaa roskiin useita kertoja viikossa.
"Ruokahävikki on merkittävä arjen kustannuserä monille kotitalouksille. Neljän hengen perheessä ruokahävikin arvo on useita satoja euroja vuodessa. Puhutaan summasta, jolla voisi kattaa perheen ruokakulut kuukauden ajan. Vähentämällä ruokahävikkiä voi siis vaikuttaa merkittävästi omaan talouteensa. Lisäksi sillä on tietenkin suuri merkitys ilmastonmuutoksen kannalta, sanoo Picadeli Finland oy:n category manager Sanna Kariluoto.
Pilaantuminen ja päiväysten vanheneminen ovat Kuluttajaliiton mukaan yleisimpiä syitä ruoan poisheittämiseen Suomessa.
Tutkimuksen mukaan 38 prosenttia vastaajista heittää ruokaa pois parasta ennen -päiväyksen takia. Vastaajista 19 prosenttia kertoo syyksi sen, että he ostavat yksinkertaisesti enemmän kuin syövät.
”Toisin sanoen ihmiset eivät kuluta hankkimaansa ruokaa ajoissa, ja toisaalta ruokaa ostetaan turhan paljon”, Picadeli Finland summaa.
Tutkimusraportti perustuu kansainväliseen tutkimukseen, jossa ihmisiltä kysyttiin heidän ruokailutottumuksistaan. Vastauksia kerättiin seitsemästä maasta ‒ Suomesta, Belgiasta, Ruotsista, Ranskasta, Saksasta, Briteistä ja Yhdysvalloista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





