Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Chilen levämyrkky nostaa tuontilohen hintaa – suomalainen kasvattaja ei hyödy

    Kalankasvattajat toivovat pääsevänsä myöhemmin osille hinnannoususta. Kotimaisen kirjolohen arvostus on jäänyt tuontikalan tasolle.
    Kotimainen kala käy hyvin kaupaksi lohen hinnannousun vuoksi Kuopion kauppahallissa. Kalaostoksilla olivat tiistaiaamuna Kari ja Pirkko Penttilä, 
Hiltusen kalaa paketoi Hannele Raatikainen.
    Kotimainen kala käy hyvin kaupaksi lohen hinnannousun vuoksi Kuopion kauppahallissa. Kalaostoksilla olivat tiistaiaamuna Kari ja Pirkko Penttilä, 
Hiltusen kalaa paketoi Hannele Raatikainen. 
    Chilessä levämyrkyt tappoivat alkuvuodesta runsaasti lohia, mikä on nostanut norjalaislohen hintaa.
    Chilessä levämyrkyt tappoivat alkuvuodesta runsaasti lohia, mikä on nostanut norjalaislohen hintaa. 

    Tuontilohen hinta on noussut tänä vuonna neljänneksen muun muassa Chilen levämyrkyn vuoksi, mutta suomalaiset eivät ole siitä päässeet juuri hyötymään ainakaan vielä, Suomen Kalankasvattajaliiton toimitusjohtaja Anu-Maria Sandelin sanoo.

    ”Kirjolohen hinta on noussut, mutta tähän aikaan ei Suomessa sitä nosteta eikä perata. Nosto keskittyy syksyyn”, hän huomauttaa.

    Norjassa kasvatetun Atlantin lohen hinta noteerataan Nasdaq-pörssissä. Se on noussut vuodessa reilusta neljästä eurosta kilolta nykyiseen 6,50 euroon.

    Suomessa kirjolohen tuottajat saavat kaloistaan selvästi vähemmän. ”Viime vuoden keskihinta oli 3,59 euroa kilolta, pudotusta tuli edellisvuodesta 45 senttiä”, Sandelin kertoo.

    Joutsalaisen Taimen Oy:n toimitusjohtaja Auli Kuusela toteaa, että Ruotsista ja Ahvenanmaalta tulevan kirjolohen tuottajahinta on noussut yli neljän euron, jopa lähemmäs viittä euroa.

    ”Tähän aikaan vuodesta hinta nousee aina luontaisesti. En osaa sanoa, onko Chilen tilanteella vaikutusta hintaan.”

    ”Viime vuonna hinta putosi todella heikoksi. Toivoisi, että kaupan sisäänostajat ymmärtäisivät kotimaisen kalan arvon.”

    Jospa luonnonkalakin kallistuisi

    Rantasalmella kuhaa ja muikkua verkoilla pyytävä Tarmo Tolvanen uskoo, että lohen hinnan nousu alkaa nostaa luonnonkalan hintaa, ainakin jos hinta pysyy pitempään korkealla.

    ”Kyllä kuhankin hinta nousee, jos lohen myyntihinta kaupoissa kohoaa lähelle 20 euroa kilolta”, hän sanoo.

    ”Toistaiseksi hinta on ennallaan niin kuin on ollut vuosia, noin kuusi euroa kilolta.”

    Tolvanen kehuu kuhaa nousevan hyvin, 100–200 kiloa päivässä. ”Kyllä sitä pyytäisi, kun saisi, mutta kalastus loppuu kahden viikon päästä.”

    Syynä ovat norpan aiheuttamat rajoitukset Saimaalla. ”Silloin hinta nousee, mutta siitä hyötyvät muut.”

    Tolvasta harmittaa, kun kotimainen kalastusketju ei oikein pelaa.

    ”Kysyntää on, järvet ovat täynnä hyvää kalaa ja sinne se jääkin.”

    Sandelinin mukaan lohen hinnan nousu alkoi jo syksyllä, mutta suomalaistuottajille asti nousu ei ulottunut.

    ”Jos täällä kirjolohesta saataisiin lähelle kuutta euroa kilolta, se olisi lähes lottovoitto.”

    Vain 16 prosenttia kalasta on kotimaista

    Tieto kotimaisen kirjolohen laadusta ja kasvatustavoista pitäisi saada leviämään kauppojen kautta kuluttajien tietoisuuteen.

    ”WWF:n kotimaisen kirjolohen vastuullisuusmerkki on vihreä (suosi) ja tuontilohen keltainen (harkitse). Tämän pitäisi näkyä paremmin ja kaupan pitäisi ottaa kotimaisuus nykyistä selvemmin esiin markkinoinnissa.”

    Kaikesta kulutetusta kalasta vain 16 prosenttia on suomalaista, siitä kolmannes on kalastettua. Ylivoimaisesti eniten kulutetaan norjalaista lohta, 30 miljoonaa kiloa vuodessa.

    Kotimainen kirjolohen kasvatus on koko ajan keskittynyt yhä harvemmille toimijoille.

    ”Tuotantoa on haitannut myös ympäristölupien saannin hankaluus. Nyt tuotanto on koko ajan tapissaan”, Sandelin toteaa.