Kokeile maa-artisokkaa keittoihin ja kastikkeisiin
Maa-artisokan hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia.
Raaka mukula on mauton, mutta inuliinin ansiosta se maistuu kypsänä makealta, aavistuksen pähkinäiseltä.
Muhkuraisen mukulan puhdistaminen on haasteellista. Rapsuta enin multa pois ja pese hyvin harjaamalla.
Kuorittuna vaalea hedelmäliha tummuu helposti, joten kannattaa säilyttää kylmässä vedessä. Veteen voi lisätä hiukan sitruunamehua.
Keitä kuoritut mukulat suolalla maustetussa vedessä, miedossa kasvisliemessä tai maidossa. Maa-artisokka kypsyy nopeasti ja sen voi soseuttaa puuhaarukalla.
Tosin sauvasekoitin tai monitoimikone tekee rakenteesta samettisen pehmeän.
Keitinvettä ei kannata valuttaa viemäristä alas, sillä se on hyvin maukasta.
Käytä liemi leipätaikinaan, kasvissoseeseen tai keittoon.
Maa-artisokka taipuu hyvin moniin ruokiin.
Kokeile esimerkiksi samettista keittoa tai pastakastiketta.
Maa-artisokkaa voi käyttää myös perunan tavoin keitettynä tai muhennoksena.
Maustamiseen riittää tavallisesti pieni määrä suolaa tai kasvislientä. Näin sen hieno maku saa oikeutta.
Maa-artisokan keittoaika on hieman lyhyempi kuin perunalla.
Jos raakojen mukuloiden kuoriminen tuntuu työläältä, keitä ne perunoiden tapaan kuorineen lisäkkeeksi. Irrota kuori kypsistä, lämpimistä mukuloista.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
