Kansanedustaja kehottaa kiertämään elintarvikesäädöksiä
Iiro (vas.) ja Jesper Jokinen piipahtivat ostamassa lähiruokaa Maaseudun mahtavimmasta kauppa-autosta. Kauppias Juhani Niemelä kirjasi herkut kassakoneeseen. Samaan aikaan eduskunnan lähiruokaseminaarissa pohdittiin, miten kunnat saataisiin suosimaan lähiruokaa. Kari Salonen Kuva: Viestilehtien arkistoKeskustan kansanedustaja Anne Kalmari kannustaa kansalaistottelemattomuuteen elintarvikelainsäädännön suhteen. Esimerkiksi hän nostaa ravintolapäivän, jolloin kuka tahansa voi myydä ruokaa vaikka keskellä katua.
Ongelmaa Kalmari ei myöskään näe multaporkkanoiden käsittelyssä keittiössä kuin keittiössä, jos vain siivoaa sen jälkeen kunnolla.
”Koneisto tuottaa liikaa säädöksiä, eikä tässä asiassa voida mennä EU:n selän taakse”, hän sanoo.
Tiukat säädökset hankaloittavat etenkin pienten yrittäjien toimintaa elintarvikealalla. Asia nousi esiin perjantaina eduskunnan lähiruokapäivän seminaarissa pikkuparlamentissa. Keskustelussa kuultiin muun muassa myllärin ja maaseutumatkailuyrittäjän turhautuneet puheenvuorot elinkeinon lamaavasta byrokratiasta.
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti, että Suomeen tuodaan ruokaa vuosittain yli neljällä miljardilla eurolla. Suosimalla kotimaista voisimme saada kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja ja talouskasvun nousuun.
Lähiruuan hankintaa pitäisi tehostaa etenkin julkisissa ruokailuissa. Potentiaali on valtava, sillä vuosittain syödään 400 miljoonaa laitosateriaa.
Osa kunnista on jo kirjannut lähiruuan hankintakriteereihinsä, mutta valitettavasti osassa vielä luullaan, että on aina ostettava halvinta.
Harhaluulojen oikaisemiseksi hallituksen lähiruokaohjelma on julkaissut opasvihon päättäjille ja ruokapalveluvastaaville.
Ohjeita lähiruuan hankintaan neuvoo, miten tavoitteet kirjataan strategiaan, hankintaverkosto luodaan ja ruokalistat suunnitellaan.
Lähitukkuyrittäjä Kimmo Remes huomautti, ettei lähiruoka edes ole niin kallista kuin luullaan. Ammattikorkeakoulu Laurean tekemän kustannusvertailun perusteella ostamalla läheltä voi jopa säästää. Lähiruuan vaikutus annoshintoihin oli plus miinus 26 senttiä.
Lähiruuan hyödyntämisessä on suuret maakunnalliset erot. Siinä missä Uudenmaan julkisten keittiöiden ruuasta vain kymmenes tulee lähialueelta, Pohjois-Karjalassa maakunnan tuotteita on jopa puolet.
Innostavan esimerkin antoi ravintolapalvelupäällikkö Merja Väänänen Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiristä. Väänänen tapaa tuottajia säännöllisesti, jotta laitosruokailuun saadaan sopivia, sesonginmukaisia tuotteita.
Viimeisin uutuus on paikallisen naudantuottajan kanssa kehitetty murekemassa.
KATJA LAMMINEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
