
Tämän vuoksi lahnan pyyntisesonki on nyt kuumimillaan – tärkeä saaliskala on palauttamassa asemaansa suurena herkkuna
Lahnaa saa nyt matalista sisälahdista verkoilla ja katiskoilla. Kalan arvostus ruokapöydässä on lisääntynyt viime vuosina.
Lahna on Suomen suurin särkikala. Suurimmat pyydystetyt yksilöt ovat painaneet jopa yli 10 kiloa. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksellisia yksilöitä. Yleisesti lahnat painavat puolesta kilosta pariin kiloon. Kuva: Jaana KankaanpääKun tuomi kukkii, lahna kutee, sanoo vanha viisaus. Sanonta pitää todistetusti paikkansa, kuten jokainen kalamies tietää. Jos muhkea lahnasaalis kiinnostaa, nyt on oikea aika lähteä pyyntiin.
Lahnat kutevat touko-kesäkuussa ja liikkuvat silloin suurina parvina matalissa lahdissa merellä ja järvillä. Tähän aikaan niitä saa parhaiten suurisilmäisillä verkoilla ja katiskoilla, sanoo Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.
Karttusen mukaan vapaa-ajan kalastajat pyytävät lahnaa edelleen aktiivisesti, joskin saalismäärät ovat pienentyneet vuosikymmenten kuluessa. Viime vuosina saalis on ollut 1-1,5 miljoonaa kiloa.
Lahna oli vielä viime vuosisadalla hyvin arvostettu ruoka- ja talouskala. Vanha kansa kertoo, että kirkon kelloja vältettiin soittamasta lahnan kudun aikana, koska kalojen ei haluttu pelästyvän. Sittemmin lahna on tituleerattu ”roskakalaksi”, mutta arvostus on hiljalleen nousemassa.
”Lahna jakaa mielipiteitä ja se on ollut myös sukupolvikysymys. Omasta mielestäni savustettua lahnaa parempaa kalaa ei olekaan. Viime vuosina kiinnostus lahnaa ja särkeä kohti on selkeästi noussut”, Karttunen kertoo.
Lahnasta on ruokapöydässä moneksi. Yleisin ja suosituin tapa valmistaa lahna on savustaminen. Kuva: Pekka FaliKalan menekin edustamistyötä tekevän Pro Kala ry:n toiminnanjohtaja Katriina Partanen on samoilla linjoilla.
”Kiinnostus särkikaloja kohtaan on kasvanut uusien kalajalosteiden myötä. Kauppoihin on tullut säilykkeitä ja eineksiä, joissa hyödynnetään lahnaa ja särkeä. Lahnaa voi löytyä kalatiskiltä sesonkiaikaan, mutta tällä saralla kysyntä ei ole merkittävästi lisääntynyt.”
Ammattikalastuksessa lahnalla ja särjellä on nykyään paikkansa. Pyyntisesonki on vain muutamia viikkoja keväällä, mutta saaliit lasketaan tonneissa.
Ammattikalastus painottuu kevääseen, koska silloin kalan maku on viileän veden vuoksi hyvä, ja kalat ovat kertyneet sisälahtiin, sanoo Suomen ammattikalastajaliiton puheenjohtaja Jarno Aaltonen sanoo.
Hänen mukaansa kysyntä on viime vuosina särjen ja lahnan osalta kasvanut, samoin myös hinta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



