Tutkimus: Pohjolan ruokavalio on terveellinen
Verrokkiryhmään verrattuna Pohjolan ruokavalion seurauksena kolesteroli- ja rasva-arvot olivat laskeneet ja sokeritasapaino oli parempi.
Pohjoismaissa tehdään ravintosuosituksia, joita sovelletaan Grönlantia ja Färsaaria myöten. Pohjolan ruokavalio sisältää: kokojyväruista, kauraa tai ohraa, marjoja, hedelmiä, kalaa, kasviksia, juureksia ja rypsi/rapsiöljyä sekä vähärasvaisia maitotuotteita. Kuva: Timo FilpusRavitsemusta koskevissa tutkimuksissa hehkutetaan säännöllisesti välimerellisen dieetin terveellisyyttä ja elinvuosia lisäävää vaikutusta. Kyllähän täällä pohjolassakin saa helposti pöytäänsä neitsytoliiviöljyä, mutta moni muu osa etelän ruokavaliosta jää etelään. Siksipä on lohdullista lukea tutkimuksesta, jossa todetaan Pohjolan terveellisen ruokavalion ajavan vähintäänkin saman asian.
Pohjoismaissa tehdään ravintosuosituksia, joita sovelletaan Grönlantia ja Färsaaria myöten. Niiden ydin on lautasmalli eli kokoelma paikallisia terveellisiä ruokia oikeissa suhteissa. Sen vaikutuksia selvittivät yhteistyössä Kuopion, Oulun, Århusin, Uppsalan, Lundin ja Reykjavikin yliopistojen tutkijat.
Lähes 200 pulskahkoa yli viisikymppistä vapaaehtoista osallistui tutkimukseen. Puolen vuoden ajan puolet heistä söi kuten ennenkin. Aterioihin kuului muun muassa valkoista leipää, pastaa, riisiä ja voita. Toinen puoli noudatti Pohjolan ruokavaliota: kokojyväruista, kauraa tai ohraa, marjoja, hedelmiä, kalaa, kasviksia, juureksia ja rypsi/rapsiöljyä sekä vähärasvaisia maitotuotteita. Ruokavalion vaikutuksia seurattiin tutkimalla veri- ja virtsanäytteitä.
Analyysit verestä paljastivat ensinnäkin, että dieettejä oli noudatettu, koska esimerkiksi kaloista, marjoista tai kokojyvätuotteista peräisin olevat aineenvaihduntatuotteet näkyivät hyvin. Keskeistä oli, että verrokkiryhmään verrattuna Pohjolan ruokavalion seurauksena kolesteroli- ja rasva-arvot olivat laskeneet ja sokeritasapaino oli parempi.
Voidaan ajatella, että tämän seurauksena diabeteksen ja sydäntautien riskit olisivat pienemmät. Ennestään tiedettiin, että Pohjolan dieetti laihduttaa. Paino haluttiin säilyttää ennallaan pyytämällä syömään enemmän, jos laihtui. Täten voitiin sulkea pois laihtumisen vaikutus tuloksiin.
Tutkijat haluavat selittää tulostaan Pohjolan ruokavalion rasvoilla. Kaloissa tai rapsi/rypsiöljyssä on runsaasti omega 3- ja omega 6 -rasvahappoja. He korostavat vielä, että painon pudotus, joka ruokavaliosta seuraa, ei ole selitys terveellisyydelle. Se voi kyllä olla bonus.
Toinen bonus on se, että ruokavalion tuotteet paikallisina ovat myös kestävää kehitystä.
Lähde: (Clinical Nutrition DOI: 10.1016/j.clnu.2021.12.031)
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

