Ympäristö

Maailman suurin panimo luottaa suomalaiseen osaamiseen mäskin ja olkien jalostamisessa tekstiileiksi, kosmetiikaksi ja elintarvikkeiksi

Suomalainen yritys CH-Bioforce on kehittänyt uudenlaisen biomassan käsittelymenetelmän.
Jaana Kankaanpää
Mäskistä voi jalostaa vaikka mitä, kuten elintarvikkeita, kosmetiikkaa tai lääkkeitä.

Maailman suurin panimoyritys AB InBev on värvännyt joukkoihinsa suomalaisen start-up-yrityksen CH-Bioforcen suunnittelemaan oluenvalmistuksen sivuvirtojen hyödyntämistä.

Sivuvirrat, kuten mäski tai ohran olki, voidaan suomalaisteknologian avulla prosessoida esimerkiksi elintarvikkeiden, kosmetiikan, lääkkeiden, tekstiilien tai pakkausteollisuuden raaka-aineiksi.

"Olemme kehittäneet täysin uudenlaisen fraktiointimenetelmän, jonka raaka-aineena on mahdollista käyttää lähes mitä tahansa biomassaa", kertoo Sebastian von Schoultz, yksi CH-Bioforcen perustajista ja teknologian kehittäjistä.

Prosessissa erotellaan biomassan kaikki kolme jaetta: selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini. Näitä voidaan käyttää öljy- ja ruoka-ainepohjaisten raaka-aineiden tilalla useissa eri käyttötarkoituksissa.

"Tuottamamme selluloosa on niin hyvälaatuista, että se voidaan jalostaa tekstiileiksi. Lopputuote voi olla t-paita, pyyhe tai vaikkapa ostoskassi", von Schoultz kertoo yrityksen tiedotteessa.

Panimojätti AB InBevin tunnetuimpia olutmerkkejä ovat Budweiser, Beck’s ja Corona.

Lue lisää

Härkäpapu pilkotaan arvo-osiin Kokemäellä – pavusta erotetulle proteiinijakeelle on kysyntää elintarviketeollisuudessa

Tutkimukseen satoja miljoonia: Puusta ja oljesta kuitutuotteita

Kasvisruokabuumi tekee viljasta entistä tärkeämmän osan suomalaisten ruokavaliota

Fazerille kaura on iso ja globaali bisnes – tuotannosta liki 70 prosenttia menee vientiin