Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Miten koronaviruksen jälkeinen jälleenrakennus tehdään? EU-toimijat vaativat vihreää elvytystä

Joidenkin kriitikoiden mielestä ilmastokysymykset tulisi unohtaa, jotta Euroopan talous elpyisi mahdollisimman nopeasti.
Jarkko Sirkiä
Green Deal -aloite on Ursula von der Leyenin komission suurin aloite.

Joukko Euroopan unionin jäsenmaiden poliitikkoja, toimitusjohtajia ja kansalaisjärjestöjä vaatii, että koronakriisin jälkeinen jälleenrakennus tehdään Euroopassa kestävästi.

180 allekirjoittajan mukaan jälleenrakennus tulee tehdä EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) ehdoin. Koronan jälkeinen uudelleenrakennus on lanseerattu termillä vihreä elpyminen, Green Recovery, ja sillä halutaan edistää ilmastonmuutoksen vastaisia toimia ja luonnon monimuotoisuutta.

Eurooppalaisista suuryrityksistä aloitteen ovat allekirjoittaneet muun muassa Nestlé, Danone ja L’Oréal.

Vetoomukseen on laittanut nimensä myös usea suomalainen toimija, kuten ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.), Sitran pääjohtaja Mari Pantsar, ilmastoverkosto CLC:n Jouni Keronen ja Euroopan parlamentin mepeistä Sirpa Pietikäinen (kok.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Eero Heinäluoma (sd.), Ville Niinistö (vihr.), Alviina Alametsä (vihr.) ja Nils Torvalds (r.).

Unkari, Tšekki ja Puola ovat vaatineet, että unionin vihreän kehityksen ohjelma pitäisi laittaa tauolle, ja keskittyä talouden elvyttämiseen muulla tavalla. Mukana ehdotuksessa on myös Euroopan parlamentin meppejä esimerkiksi ECR- ja ID-ryhmästä.

"Teknologiakehitys ei lopu koronaviruksen jälkeenkään. Meidän pitää panostaa ilmastoystävälliseen talouteen, joka vahvistaa resilienssiä", Ville Niinistö kommentoi aloitetta toimittajille etäyhteydellä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo Green Dealin tavoitteiden olevan edelleen voimassa. Von der Leyen näki ympäristö- ja ilmastokestävämpien tuotantoketjujen olevan ratkaisu koronaviruspandemiaan.

"Vihreä sopimus on yhtä vahva kuin aiemmin. Se on investointi kestävyyteen ja kiertotalouteen, jonka avulla voimme vähentää riippuvuutta globaaleista tuotantoketjuista."

Lue lisää

Koronakriisi kyseenalaistaa Euroopan vihreän kehityksen ohjelman – Demarimepit: EU tarvitsee vihreän elvytyksen

Opetusmetodeja Brysselistä: Lobbari esitteli oman metsäsuunnitelmansa hollantilaiselle EU-komissaarille

EU:n päästövähennystavoite kiristyy – komission puheenjohtajan suurpuhe nosti esiin puurakentamisen ja hiilinielut

Miltä näyttää EU:n toivoma vihreämpi maatalous? Komission suunnitelmissa torjunta-aineiden määrät puolittuisivat ja luomupinta-ala nelinkertaistuisi