Ympäristö

Miten koronaviruksen jälkeinen jälleenrakennus tehdään? EU-toimijat vaativat vihreää elvytystä

Joidenkin kriitikoiden mielestä ilmastokysymykset tulisi unohtaa, jotta Euroopan talous elpyisi mahdollisimman nopeasti.
Jarkko Sirkiä
Green Deal -aloite on Ursula von der Leyenin komission suurin aloite.

Joukko Euroopan unionin jäsenmaiden poliitikkoja, toimitusjohtajia ja kansalaisjärjestöjä vaatii, että koronakriisin jälkeinen jälleenrakennus tehdään Euroopassa kestävästi.

180 allekirjoittajan mukaan jälleenrakennus tulee tehdä EU:n vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) ehdoin. Koronan jälkeinen uudelleenrakennus on lanseerattu termillä vihreä elpyminen, Green Recovery, ja sillä halutaan edistää ilmastonmuutoksen vastaisia toimia ja luonnon monimuotoisuutta.

Eurooppalaisista suuryrityksistä aloitteen ovat allekirjoittaneet muun muassa Nestlé, Danone ja L’Oréal.

Vetoomukseen on laittanut nimensä myös usea suomalainen toimija, kuten ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.), Sitran pääjohtaja Mari Pantsar, ilmastoverkosto CLC:n Jouni Keronen ja Euroopan parlamentin mepeistä Sirpa Pietikäinen (kok.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Eero Heinäluoma (sd.), Ville Niinistö (vihr.), Alviina Alametsä (vihr.) ja Nils Torvalds (r.).

Unkari, Tšekki ja Puola ovat vaatineet, että unionin vihreän kehityksen ohjelma pitäisi laittaa tauolle, ja keskittyä talouden elvyttämiseen muulla tavalla. Mukana ehdotuksessa on myös Euroopan parlamentin meppejä esimerkiksi ECR- ja ID-ryhmästä.

"Teknologiakehitys ei lopu koronaviruksen jälkeenkään. Meidän pitää panostaa ilmastoystävälliseen talouteen, joka vahvistaa resilienssiä", Ville Niinistö kommentoi aloitetta toimittajille etäyhteydellä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo Green Dealin tavoitteiden olevan edelleen voimassa. Von der Leyen näki ympäristö- ja ilmastokestävämpien tuotantoketjujen olevan ratkaisu koronaviruspandemiaan.

"Vihreä sopimus on yhtä vahva kuin aiemmin. Se on investointi kestävyyteen ja kiertotalouteen, jonka avulla voimme vähentää riippuvuutta globaaleista tuotantoketjuista."

Lue lisää

Olympialaisten yllä huolia: kasvavat koronatapaukset ja mahdollinen ennätyskuumuus tekevät Tokiosta haasteellisen koitoksen

HS:n tiedot: Kaikilla kiihtymisvaiheen alueilla tulossa voimaan ravintolarajoitukset

THL: Suomessa on todettu 453 uutta koronatartuntaa, sairaalahoidossa olevien määrä kasvanut hieman

Suomalaisten tutkijoiden johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa on löydetty koronaviruksen vakavalle muodolle altistavia geenialueita