Mistä apu pihapiiriin tunkevia verenimijöitä vastaan? Vanha konsti tekee uudelleen tuloaan - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Mistä apu pihapiiriin tunkevia verenimijöitä vastaan? Vanha konsti tekee uudelleen tuloaan

"Kulotus voi auttaa hetkellisesti", arvioi punkkeja tutkinut metsäeläintietieteen professori.
Harri Kallio-Kurssi
Pienten peltoalojen ja tienvarsien kulotus auttaa pitämään punkkeja poissa pihapiiristä ainakin joksikin aikaa.

Perinteinen tienvarsien ja pakettipeltojen kevätkulotus on saamassa uudenlaisen tarkoituksen borrelioosin ja aivokuumeen ehkäisystä. Heinikkoja on alettu kulottaa kotieläimistä ja ihmisestä verta imevän puutiaiskannan kitkemiseksi.

Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) ei pidä ajatusta huonona. Hänen mukaansa paloturvallisuusnäkökohdat huomioiva heinikkojen kulotus voi auttaa – mutta vain hetkellisesti.

"Hyöty ei ole pitkäaikainen. Kun uudet idut alkavat kasvaa, eläimet kuljettavat ruokailemaan tullessaan puutiaisia jälleen samoille paikoille."

Vähäisetkin aukkopaikat mökkitietä reunustavassa metsässä ovat näiden pikkuolioiden suosikkeja. Henttosen mukaan puutiaisia esiintyy niukasti lähinnä vain synkän kuusimetsän varjostamien teiden varsilla.

Puutiaisten eri kasvuvaiheita toukasta nymfeihin ja aikuisiin leviää mitä erilaisimpien eläinten mukana pikkumatelijoista suurnisäkkäisiin. Esimerkiksi lintujen mukana leviää tehokkaasti erästä puutiaisiin liitettyä tautibakteeria.

Kulotusta mielenkiintoisempi ja pitkäaikaisempi puutiaisia vähentävä vaikutus liittyy muurahaisiin.

Punkkien alalajiin kuuluvien puutiaisten esiintyminen suhteessa muurahaisyhteisöihin voisi Henttosen mukaan olla kelpo aihe tutkimukselle.

"Olen kuullut sanottavan, että missä on paljon muurahaisia, siellä on vähän punkkeja."

Lue lisää

Vaikka kehitystä onkin tapahtunut, lähes joka viides suomalainen tekee saunassa vaarallisia asioita: "Valtava paloturvallisuusriski"

Sähköautot vaikeuttavat parkkihalleissa syttyvien tulipalojen sammutusta – Norjassa tulipalo tuhosi satoja autoja, suomalaiset pelastajat toivovat toimintaohjeita

Luulitko, että borrelioosi on nyt todella yleistä? Tuoreen tutkimuksen mukaan 50 vuotta sitten se oli viisi kertaa nykyistä yleisempää

Pariskunnan kauhunhetki: älypuhelin syttyi sängyssä tuleen keskellä yötä – Nykyinen akkusuunnittelu ruokkii rajuja paloja