Ympäristö

Mistä apu pihapiiriin tunkevia verenimijöitä vastaan? Vanha konsti tekee uudelleen tuloaan

"Kulotus voi auttaa hetkellisesti", arvioi punkkeja tutkinut metsäeläintietieteen professori.
Harri Kallio-Kurssi
Pienten peltoalojen ja tienvarsien kulotus auttaa pitämään punkkeja poissa pihapiiristä ainakin joksikin aikaa.

Perinteinen tienvarsien ja pakettipeltojen kevätkulotus on saamassa uudenlaisen tarkoituksen borrelioosin ja aivokuumeen ehkäisystä. Heinikkoja on alettu kulottaa kotieläimistä ja ihmisestä verta imevän puutiaiskannan kitkemiseksi.

Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) ei pidä ajatusta huonona. Hänen mukaansa paloturvallisuusnäkökohdat huomioiva heinikkojen kulotus voi auttaa – mutta vain hetkellisesti.

"Hyöty ei ole pitkäaikainen. Kun uudet idut alkavat kasvaa, eläimet kuljettavat ruokailemaan tullessaan puutiaisia jälleen samoille paikoille."

Vähäisetkin aukkopaikat mökkitietä reunustavassa metsässä ovat näiden pikkuolioiden suosikkeja. Henttosen mukaan puutiaisia esiintyy niukasti lähinnä vain synkän kuusimetsän varjostamien teiden varsilla.

Puutiaisten eri kasvuvaiheita toukasta nymfeihin ja aikuisiin leviää mitä erilaisimpien eläinten mukana pikkumatelijoista suurnisäkkäisiin. Esimerkiksi lintujen mukana leviää tehokkaasti erästä puutiaisiin liitettyä tautibakteeria.

Kulotusta mielenkiintoisempi ja pitkäaikaisempi puutiaisia vähentävä vaikutus liittyy muurahaisiin.

Punkkien alalajiin kuuluvien puutiaisten esiintyminen suhteessa muurahaisyhteisöihin voisi Henttosen mukaan olla kelpo aihe tutkimukselle.

"Olen kuullut sanottavan, että missä on paljon muurahaisia, siellä on vähän punkkeja."

Lue lisää

Korpi-Pauli hallitsee palvauksen salat – ”Isä sanoi, että kun sinä poika palvaat, niin pystyt valkealle lakanalle nakkaamaan palvilihat, niin siihen ei noki tartu"

2020 valmistui useita lakiuudistuksia: Metsitystuki, palomääräysten selkeytys, maatilojen yritystuki ja elintarvikemarkkinalaki

Borrelioosiepäilyistä jopa puolet osoittautui vääriksi, selviää Husin tutkimuksesta – oireiden taustalta löytyi esimerkiksi neurologisia ongelmia

Kulotus karkottaa kilpailevat kasvit – tumma kasvualusta voi kuitenkin olla taimille tappavan kuuma ilman maanmuokkausta