Mikä ihme on säätsunami? Väitöstutkimus osoitti, että niitä esiintyy Suomessa lähes vuosittain - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Mikä ihme on säätsunami? Väitöstutkimus osoitti, että niitä esiintyy Suomessa lähes vuosittain

Tutkimuksessa kävi ilmi, että aiemmin Itämeren historiallisina "mysteeriaaltoina" tunnetut ilmiöt viittaavat säätsunameihin.
Kari Salonen
Säätsunami voi liittyä ukkosrintaman liikkeisiin. Kuvituskuva.

Suomen rannikoilla esiintyy säätsunameja lähes joka vuosi, mutta ne ovat valtaosin pieniä. Asia käy ilmi Ilmatieteen llmatieteen laitoksen tutkija Havu Pellikan väitöskirjatutkimuksessa.

Säätsunamit ovat nopeita meren vedenkorkeuden vaihteluita, joita aiheuttavat meren yllä liikkuvat ilmanpaineen häiriöt, esimerkiksi ukkosrintamat, Ilmatieteen laitoksen tiedotteessa kerrotaan.

Vesi voi nousta paikallisesti jopa metrin alle viidessätoista minuutissa, laskea yhtä nopeasti ja heilahdella useita kertoja edes takaisin.

Ukkosta ei kuitenkaan välttämättä havaita aallon rantautumispaikalla, ja aallot voivat yllättää kauniillakin säällä, tiedotteessa todetaan.

Asiaa tutkittiin Suomessa ensi kertaa modernein menetelmin. Säätsunamien esiintymistä selvitettiin paperirullille tallentuneista vedenkorkeushavainnoista. Vanhimmat tarkastellut havainnot olivat sadan vuoden takaa.

Tutkimuksessa olivat mukana myös vuosina 2010 ja 2011 silminnäkijöiden huomion kiinnittäneet voimakkaat merenpinnan nousut.

”Itämereltä tunnetaan historiallisia ´mysteeriaaltoja´, joiden tarkka alkuperä on hämärän peitossa. Niiden korkeus on saattanut olla enimmillään useita metrejä. Kuvaukset aalloista viittaavat säätsunameihin”, Pellikka kertoo tiedotteessa.

Pellikka väitteli asiasta viime viikolla Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa.

Lue lisää:

Meteorologi kertoo, millainen sääilmiö on medikaani

Meteorologi vastaa: Pelkkä helle ei riitä käynnistämään ukkosta

Lue lisää

Lauantaina lämpötila voi nousta maan lounaisosissa jopa 28 asteeseen

Hellelukemat paukkuivat perjantaina maan länsiosissa, lauantaiksikin luvassa lämpöä

Vuosittaiset metaanipäästöt ovat entistä suuremmat – ilmakehässä on 2,6-kertaisesti metaania verrattuna esiteolliseen aikaan

Navakat tuulet rauhoittuvat illan aikana – sää huomenna epävakaa, ukkosiakin luvassa