Ympäristö

Keskikesällä ihmiset hakeutuvat paarmojen pariin – ensi kesän paarmatilannetta asiantuntija ei halua ennustaa: "Paarmat herättävät kansalaisissa niin paljon tunteita"

Suomessa on noin 40 paarmalajia, joista yleisimpiä ovat suppupaarmat.
Tuomo Kesäläinen, Wikimedia Commons
Keskikesällä sekä paarmat että ihmiset viihtyvät aurinkoisilla paikoilla vesistöjen äärellä. Suomen yleisimmän paarmalajin, suppupaarman, tunnistaa supussa olevista siivistä.

Keskikesällä ihmiset parveilevat samoissa paikoissa kuin paarmat. Sekä paarmat että niiden kaksijalkaiset makupalat viihtyvät auringonpaisteessa vesistöjen äärellä, huomauttaa koordinaattori Jere Kahanpää Helsingin yliopiston eläintieteen yksiköstä.

"Vaikka paarmoja olisi yhtä paljon koleana ja kuumana kesänä, ihmiset varmasti kokevat kuumalla säällä, että paarmoja on enemmän. Paarmat nimittäin ovat aurinkoisen ja lämpimän sään eläimiä, ja niinhän on moni ihminenkin."

Mikään taho ei laske paarmojen määriä, mutta Kahanpää arvioi, että paarmoja on liikkeellä tavanomainen määrä, sillä viime vuoden kesä ei ollut erityisen sateinen eikä kuiva.

Paarmojen toukat kehittyvät lajista riippuen vedessä tai kosteassa maassa, mutta kesän rutikuiva maa on niille myrkkyä. Tänä kesänä kasvavat toukat lentävät ensi kesänä, jos selviävät hengissä sinne asti.

"Ensi kesän paarmatilannetta en rupea ennustamaan, sillä paarmat herättävät kansalaisissa niin paljon tunteita", Kahanpää toteaa.

Miten paarmojen pistoilta voi välttyä parhaiten? Kahanpää kertoo, että yleensä paarmat eivät ruokaile varjossa.

"Hellesäällä paarmat käyvät kuitenkin sen verran kierroksilla, että ne voivat pistää etenkin avoimissa varjopaikoissa, kuten aurinkovarjon alla."

Suomessa on noin 40 paarmalajia, joista yleisimpiä ovat suppupaarmat (Haematopota pluvialis). Kyseiset verenimijät ovat noin sentin mittaisia ja harmaankirjavia, ja ne pitävät siipiään takaruumiin päällä nimensä mukaisesti supussa.

Yleisiä ovat myös sokkopaarmat, joita lentelee Suomessa seitsemää lajia. Sekä suppu- että sokkopaarmoille maistuu ihmisveri, mutta esimerkiksi nautapaarmoille ihminen on yleensä turhan pieni suupala.

"Kyllä nautapaarmatkin saattavat kierrellä ihmisen ympärillä ja katsella, että mikäs tässä haisee hieltä, mutta harvemmin ne ihmisen kimppuun käyvät."

Jos paarma sattuu lentämään sisätiloihin, Kahanpään mukaan ihminen voi ottaa rauhallisesti. Sisällä paarma ei pistä, vaan todennäköisesti keskittyy lentämään ikkunaa päin.

Jos ei kuitenkaan halua viettää koko keskikesää paarmoja piilossa sisällä, voi lohduttautua vaikka sillä tiedolla, että paarma ryystää ihmisverta kokoonsa nähden vähemmän kuin hyttynen.

"Jos se nyt yhtään lohduttaa", naurahtaa Kahanpää.

Lue lisää

Helletutkija: Suomessa sisätilojen lämpötilarajat ovat aivan liian korkeat

Yle uutiset: Helle tuskastuttaa hoiva- ja palvelukodeissa – ulkoilu varjoisalla parvekkeella ja riittävä nesteytys virkistävät

Erittäin tukalan helteen varoitus voimassa Itä- ja Etelä-Suomessa

Elohopea voi nousta 30 asteeseen jo tällä vikolla – alkukesästä saatta tulla jopa ennätyshelteinen