Katso videolta, kun naali näyttäytyy ensimmäistä kertaa WWF:n livekameran edessä! – "Naalien perhe-elämän seuraaminen on kuin seuraisi mitä tahansa perhettä" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Katso videolta, kun naali näyttäytyy ensimmäistä kertaa WWF:n livekameran edessä! – "Naalien perhe-elämän seuraaminen on kuin seuraisi mitä tahansa perhettä"

Naali näyttäytyi WWF:n luontolivessä ensimmäisen kerran keskiviikkonaWWF aloitti heinäkuun alussa uuden luontoliven, jossa päästään seuraamaan naalin perhe-elämää.

Pieni ja tumma naali kurkisti ensimmäisen kerran pesäkolostaan kameran edessä 15.7. (Katso video).

Naali on niin pieni, ettei siitä voi varmuudella sanoa, onko se aikuinen vai vasta pentu.

WWF:n tietojen mukaan pesässä asustaa naalipariskunta, jolla on kuusi pentua.

Naalikamera asennettiin Ruotsin Jämtlandissa sijaitsevalle naalien pesäkumpareelle heinäkuun alussa.

Naalikameran asennus oli Suomen ja Ruotsin WWF:n yhteistyöprojekti.

Jo kameroiden asennuksen yhteydessä naalin pesästä kuului ääntä, ja tiedettiin, että pesässä asustaa kaksi naalia.

Aikaisemmin naalit eivät kuitenkaan ole näyttäytyneet kamerassa.

"Pesään johtaa useampi suuaukko, ja kamera on asetettu kuvaamaan yhtä näistä suuaukoista. Naalit voivat taas kulkea muidenkin suuaukkojen kautta", kertoo Suomen WWF viestintäjohtaja Anne Brax.

Naali synnyttää poikaset toukokuun lopulla, ja se voi saada kerrallaan jopa 18 poikasta. Usein poikasia on kuitenkin tätä vähemmän.

Naalin varsinaista tärkeintä ravintoa ovat tunturisopuli ja myyrät, joten onnistuakseen naalin pesintä tarvitsee hyvän sopuli- ja myyrävuoden.

"Naalit ovat uteliaita, ja yleensä aktiivisia eläimiä", kertoo Ruotsin WWF:n naaliasiantuntija Sandra Jönssön.

Jönssön kertoo naalien viettävän aikaa pesällään varsinkin silloin, kun niillä on poikaset. Nyt on siis hyvä hetki päästä seuraamaan naalin perhe-elämää.

Pentujen kasvaessa on mahdollista, että livekameraan tallentuu naalien leikkihetket, ruokailut ja päiväunet.

"Naalien perhe-elämän seuraaminen on kuin seuraisi mitä tahansa perhettä. Sisarukset voivat nahistella keskenään, pennut saattavat pitää vanhempiaan väsyneinä ja tylsinä ja yrittävät innostaa heitä liikkeelle", Jönsön kuvailee.

Naalit ovat kaikkein aktiivisimpia hämärän aikaan, joten livekameraa kannattaa seurata varsinkin aikasin aamulla ja myöhään illalla. Päivisin naalit lepäävät.

Pennut pysyttelevät pesän lähettyvillä ainakin alkusyksyyn.

Suomessa naalin pesintä on tiedettävästi onnistunut viimeksi vuonna 1996.

Naaleja arvioidaan olevan Suomessa enää 6-12 yksilöä, mikä tekee naalista Suomen uhanalaisimman nisäkkään.

WWF:n tavoitteena on palauttaa naali Suomeen.

WWF:n naaliliveä voit seurata täältä.

Lue myos:

Naali letkun kimpussa ja dronea hämmästelevä lintu – kuuluisa luontokuvaaja ikuisti olosuhteet lukuisilla kasvihuonekaasujen mittausasemilla

Suomen selkärankaisista uhanalaisia noin kolmannes – merkittävin syy metsäelinympäristöjen muutokset

Lue lisää

Uhanalaista naalia uhkaavat ilmastonmuutoksen lisäksi ketut ja suurpetojen puuttuminen

Video: Tämä huippuharvinainen nelijalkainen ei ole pesinyt Suomessa yli 20 vuoteen

Naalin ahdinko ei hellitä – viime vuonnakaan ei löydetty yhtään pentuetta

Naali vaarassa kadota kokonaan Pohjoismaista – Suomessa pesintää odotettu yli 20 vuotta