Video: Näin hoidetaan loukkaantuneen siilin jalka ja monta keinoa, joilla voit auttaa siiliä – "Älä hanki robottiruohonleikkuria" - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Video: Näin hoidetaan loukkaantuneen siilin jalka ja monta keinoa, joilla voit auttaa siiliä – "Älä hanki robottiruohonleikkuria"

Siili on villieläin, joka kärsii ihmisten piittaamattomuudesta ja välinpitämättömyydestä. Koposen vinkeillä voit auttaa siilejä selviytymään.
Jaana Kankaanpää
Kaikeksi onneksi siilin jalka on jo lähtenyt parantumaan hyvin.

Kun siili tuli Annulii Koposen hoidettavaksi, sen jalka näytti todella pahalta. Rikkoutuneen ihon alta näkyivät jalan jänteet. Onneksi jalka ei ollut kuitenkaan pahemmin tulehtunut, eivätkä kärpäset olleet ehtineet vielä munia siihen.

Jalan on todennäköisesti rikkonut ihminen trimmerillä tai jollain muulla leikkurilla. Toinen mahdollisuus on se, että siili on ryöminyt jonkin maassa lojuneen terävän esineen yli, ja loukannut jalan siihen.

Koponen levittää jalkaan voidetta, joka nopeuttaa haavan paranemista. Kun siili on taas täydessä iskussa, Koponen palauttaa sen löytöpaikalle. Siili ei ole lemmikki vaan villieläin, ja niiden siirtäminen vaikkapa omaan pihaan on paitsi laitonta, myös potentiaalisesti vaarallista siilikannalle.

Siilikannat elävät erillään toisista, ja siirtämällä siiliä voi pahimmillaan levittää kantaan jonkin taudin toisesta kannasta.

Siilien, kuten kaikkien muidenkin villieläinten hoitaminen vaatii ammattitaitoa. Kummallisesti käyttäytyvän tai loukkaantuneen siilin voi kuitenkin kuka tahansa ottaa kiinni, ja kysyä sen jälkeen apua ammattilaiselta.

Vinkit siilien avuksi

  • - Pihaan kannattaa jättää pöheikköä esimerkiksi pensaiden ympärille, vaikka ruohon muualta leikkaisikin.
  • - Esimerkiksi juhannuskokkoa ei kannata kasata liian aikaisin, sillä siili voi tehdä sen alle pesän.
  • - Jos kuitenkin kasaat vaikkapa risuja pitkäksi aikaa, siirrä kasa varoen toukokuun lopulla, jolloin siilit eivät horrosta tai pesi.
  • - Tarkista pitkät heinikot ja varvikot siilien varalta ennen kuin ajat niitä trimmerillä tai ruohonleikkurilla.
  • - Älä hanki robottiruohonleikkuria ja jos hankit, niin ajasta se leikkaamaan muuna aikana kuin silloin kun hämäräeläimet ovat aktiivisimmillaan. Robotti voi olla kätevä, mutta saattaa ajaa siilien tai vaikka koiran hännän yli. Tarkasta alue mitä olet ajamassa ennen työhön ryhtymistä.
  • - Siili on hämäräeläin. Jos se loikoilee auringossa tai keskellä aukeaa, jokin on pielessä.
  • - Jos epäilet, että siili kaipaa hoitoa, voit ottaa sen kiinni ja soittaa vinkkejä esimerkiksi Korkeasaaresta, tai katsoa oman alueesi hoitajat siilikiikarissa.fi.
  • - Siilin pitää olla lähes kilon painoinen selvitäkseen talvesta. Ruipelolle voi syöttää kissanruokaa ja syksyllä lisätä siihen hiukan rypsiöljyä.
  • - Siilille ei saa kuitenkaan antaa maitoa, eikä viljaa, pähkinöitä tai raakaa kalaa sisältäviä valmisteita.

Lue lisää

Annulii Koponen hoitaa apua tarvitsevia siilejä: "Ei voi puhua siitä, että luonto hoitaa jos kettua tai sutta, joka päättäisi kärsimykset, ei ole lähimaillakaan"

Mitä ihminen todistaa itselleen, kun laittaa onnittelun lemmikistään lehteen?

Kotipihan eläimet innostivat Helena Wariksen kirjoittamaan satukirjoja lapsille – eläinten hauskat kommellukset eivät lopu kesken

Video: Siilille maistuu kissanruoka omakotitalon pihalla – "Syksyllä siilit häipyvät näkyvistä talvea varten tankanneina pulskassa kunnossa"