Korona sai ihmiset ryntäämään joukolla kansallispuistoihin – osassa puistoista kävijämäärät lisääntyneet jopa 60 prosenttia - Ympäristö - Maaseudun Tulevaisuus
Ympäristö

Korona sai ihmiset ryntäämään joukolla kansallispuistoihin – osassa puistoista kävijämäärät lisääntyneet jopa 60 prosenttia

Osassa kansallis­puistoista on riittänyt ruuhkaa koko kesän ajan ja kävijämäärät ovat nousseet jopa useita kymmeniä prosentteja.
Johannes Tervo
Kansallispuistojen vierailumäärien lisääntyminen on lisännyt myös puistojen kunnostuksen tarvetta.

Koronarajoitusten myötä suomalaiset innostuivat kotimaan matkailusta ja luonnossa liikkumisesta. Kansallispuistojen kävijämäärät ovatkin olleet koko kevään ja kesän ajan tavanomaista suurempia.

Vuonna 2019 kansallispuistoissa vierailtiin 3,2 miljoonaa kertaa, ja tänä vuonna kävijämäärien uskotaan kasvavan entisestään.

Kansallispuistojen suosio oli alkukeväästä niin suuri, että Metsähallitus joutui jopa sulkemaan osan kansallispuistojen taukopaikoista ja luontokeskuksista.

Kesäkuun alusta kaikki luontokeskukset ja taukopaikat avasivat taas ovensa, mutta edelleenkin on rajoituksia esimerkiksi opastusten suhteen.

Lomasesongin alkaessa kävijäpiikkejä on nähty varsinkin pohjoisemmissa kansallispuistoissa.

Oulangan kansallispuistossa suosittuja reittejä ovat olleet Iso ja Pieni karhunkierros. Pieni karhunkierros on useina vuosina ollut Suomen suosituin päivävaellusreitti, sillä sen 12 kilometriä sisältää paljon hienoja luonto- ja maisemakohteita.

”Tarkkoja kävijämääriä emme ole Oulangasta vielä saaneet, mutta arvioisin, että kävijöitä on ollut noin 30 prosenttia edellisvuotta enemmän”, kertoo puistonjohtaja Sari Alatossava.

”Sen sijaan Hossan kansallispuistosta tiedämme, että heinäkuun kävijämäärät nousivat viime vuodesta 7 000 kävijällä, jolloin vierailijoita on ollut tänä vuonna 33 000”, Alatossava sanoo.

Osassa kansallispuistoja ihmisiä on ollut niin paljon, että suositut kuvauspaikat ovat ruuhkautuneet, ja niihin on joutunut jonottamaan. Näin kävi esimerkiksi Kolin kansallispuistossa.

Kolin puistonjohtaja Matti Hovi suositteleekin seuraamaan esimerkiksi sosiaalista mediaa, josta voi saada ajankohtaisen tiedon ruuhkapaikoista.

”Varsinkin viikonloppuillat saattavat olla erittäin ruuhkaisia, joten kannattaa harkita saapumista arkipäivänä”, Hovi kertoo.

Myös pienemmät kansallispuistot ovat houkutelleet koronan aikana.

”Ihmiset tuntuvat etsivän hieman erilaisia kokemuksia. Esimerkiksi erämaisempi Patvinsuon kansallispuisto on ollut erittäin suosittu, ja kävijämäärät ovat nousseet ajoittain jopa 60 prosenttia”, Hovi sanoo.

Hovi arvioi, että pidemmät kotimaan kiertomatkat, joilla vieraillaan useammassa kansallispuistossa kerralla, ovat lisänneet suosiotaan tänä kesänä.

Myös veneilijöiden pysyminen Suomen puolella on lisännyt kansallispuistojen kävijöitä.

”Perämeren kansallispuiston satamassa on ajoittain ollut niin paljon ruuhkaa, etteivät kaikki halukkaat ole mahtuneet laituriin”, kertoo puistonjohtaja Saara Airaksinen.

Suomessa on kaikkiaan 40 kansallispuistoa, joista jokaisesta löytyy erilaisia luontoelämyksiä.

Puistoissa on pitkiä vaellusreittejä itsensä haastajille, sekä lyhyitä päivän pyrähdyksiä luonnosta nauttijoille.

Tarkemmin kansallispuistoista löytyy Luontoon.fi-palvelusta.

Vanhimmat kansallispuistot perustettiin vuonna 1938.

Lue myös:

Onko nyt menossa kaikkien aikojen retkeilyvuosi? Telttailukuume tyhjentää hyllyjä alan liikkeissä: "Ihmiset ovat oppineet katsomaan lähelle"

Kansallispuistojen korjausvelkaa kiritään lähivuosina kiinni kymmenillä miljoonilla euroilla

Suomessa on kaikkiann 40 erityyppistä ja kokoista kansallispuistoa.
Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa