Ympäristö

Satoja eri lajeja kasvavan kukkameren viljely on kaukana romantiikasta: "Minä en ole mekko päällä kukkien keskellä käyskentelijä"

Suomessa on vain muutama paikka, jossa viljellään leikkokukkia avomaalla. Monosilla Garden kasvattaa kukkia Siuntiossa.
Sanne Katainen
Sannaliina Monosen puutarhassa on satoja eri lajeja ja lajikkeita kukkia. Elokuun loppu puolella Monisilla Garden hehkuu ruskan väreissä.

Elokuun aamuaurinko hellii tsinnioiden, daalioiden, päivänhattujen ja auringonkukkien yltäkylläistä väriloistoa; punaista, oranssia ja syvää vihreää. Kaikkialta kuuluu pölyttäjien surina, perhoset lentelevät kukasta kukkaan.

Yrittäjä Sannaliina Mononen kulkee puutarhassaan sakset kädessä keräten kukan sieltä toisen täältä.

Miten romanttista, katsoja huokaa.

Todellisuudessa kyse ei ole romantiikasta vaan liiketoiminnasta.

Olemme Siuntiossa Monosilla Gardenilla. Yritys on erikoistunut kasvattamaan avomaalla leikkokukkia pääasiassa floristeille, joilla ei ole omaa kukkakauppaa vaan jotka tekevät koristeluja erilaisiin tapahtumiin sekä kuluttaja-asiakkaille.

”Minä en ole mekko päällä kukkien keskellä käyskentelijä enkä kimppujen tekijä”, Mononen sanoo tiukasti. ”Minua kiinnostaa kasvattaminen.”

Perheomisteinen Monosilla Garden brändää kukkiaan artesaanileikkoina. Ensimmäiset kukat kylvettiin vuoden 2019 keväällä, joten nyt on menossa toinen toimintavuosi.

Lähes kaikki puutarhan kukat ovat viherpeukaloiden vanhoja tuttuja, mutta tarkemmin katsottuna lähes jokaisessa on jotain erikoista.

Mononen kasvattaa sellaisia lajikkeita, joita ei ole muualla juuri tarjolla.

Tänä kesänä puutarhassa kasvaa Monosen sanoin satoja lajeja ja lajikkeita. Ensi vuonna vähemmän, puutarhuri tuumii.

Sanne Katainen
Tarhadaalia Totally Tangerine on yksi monista Monosilla Gardenin ylpeyksistä.

Monosilla Gardenin lisäksi vain muutama muu yritys on erikoistunut avomaanleikkokukkiin.

Mononen ei pidä yrityksiä toistensa kilpailijoina. Päin­vastoin, yhteisvoimin ne saavat näkyvyyttä lähellä tuotetuille kukille.

”Olisi hienoa, jos joku iso kauppapuutarha innostuisi avomaanleikkokukkien viljelystä.”

Mononen kertoo, ettei hänen ole tarkoitus kilpailla määrällä tai hinnalla eikä päästä kukillaan samoille markkinoille tukkujen kanssa.

Artesaanileikkokukka on tukkujen kukkaa kalliimpi, Mononen kertoo. Heti perään hän toteaa, ettei tiedä tukkujen hintoja tarkasti, koska ei asioi niiden kanssa.

Pyydettäessä hän tekee kuitenkin arvion.

”Daalian oksa maksaa tukussa 1–4 euroa kappale, ja kukkakauppias myy sen noin kaksinkertaisella hinnalla. Monosilla Gardenin daalian oksa maksaa kukkakauppiaalle tai floristille 2–6 euroa.”

Monosilla Gardenista asiakkaan ei tarvitse ostaa suuria määriä kerralla kuten tukuista täytyy, ja kasvit ovat taatusti tuoreita. Kukkia kerätään tilausten mukaan.

Poimimaan pitää ehtiä ennen kuin pölyttäjä käy kukassa. Pölytyksen jälkeen kasvi toteaa, että nyt on aika ruveta tuottamaan siemeniä ja kukka alkaa aueta keräämistä ajatellen liikaa, Mononen selittää.

Artesaaniutta mutta myös hintatietoisuutta on sekin, ettei Monosen puutarhassa kasva toreilta tuttuja kehäkukkia tai ruiskaunokkeja. Halpojen torihintojen kanssa ei kannata lähteä kilpailemaan.

Mononen on paitsi kukkienviljelijä myös kirjanpitäjä ja kulttuurituottaja. Toistaiseksi liikevaihdosta suurin osa tulee kirjanpidosta. Tavoite on, että kukat ohittavat tilikirjat ensi vuonna.

Sanne Katainen
Kukat poimitaan tilausten mukaan, jotta asiakas saa ne mahdollisimman tuoreina.

Lähituotanto on vahva osa Monosilla Gardenin brändiä.

Ihmisiä kiinnostaa entistä enemmän lähiruoka, joten mikseivät myös lähellä viljellyt kukat. Lisäksi keskustelu ilmastonmuutoksesta on herättänyt ihmiset pohtimaan lentoliikenteen ja ylipäätään pitkien kuljetus­matkojen päästöjä.

Suurin osa Suomessa myytävistä leikko­kukista tulee ulkomailta, ja ne kulkevat tänne muun muassa kukkamaailman jättiläisen Hollannin kautta.

Monosilla Gardenin kukkia ei kuljeteta pitkiä matkoja yksinkertaisesti siitä syystä, että avomaan leikkokukat eivät kestä säilyttämistä kovin pitkään. Asiakkaat tulevat lähiseudulta ja hakevat kukkansa suoraan puutarhalta. Kukkia toimitetaan myös tilauksesta lähialueille.

Lähituotanto on osa ekologista ajattelua, joka on muutenkin osa Monosen perheen elämää.

Vuonna 2016 rakennetun omakotitaloa ulkoseiniä ei ole maalattu vaan ne saavat rauhassa harmaantua. Talossa on viherkatto, jonka kasveista osa on omalta tontilta peräisin. Lisäksi ovat aurinkokeräimet ja -paneelit.

Ekologisuutta on sekin, että tontille on perustettu niitty ja puutarhaan kylvetty myös pölyttäjille mieluisia kasveja.

Ensi kesänä on tarkoitus hankkia omia mehiläisiä, Mononen kertoo.

Oma pieni roolinsa lähituotannon auttajana on myös korona­epidemialla. Poikkeusolot ovat ajaneet monet pienyrittäjät ahtaalle, ja nyt heidän liiketoimintansa tukemisen puolesta kampanjoidaan voimakkaasti.

Julkinen keskustelu reilun kaupan ruusujen ympäristövaikutuksista on sekin nostanut lähituotannon ihmisten tietoisuuteen.

Kukkien kasvattaminen avomaalla ei juuri poikkea muusta viljelystä. Keväällä kunnostetaan maa ja kylvetään siemenet. Sitten toivotaan parasta.

”Tauteja ja tuholaisia on jonkin verran, mutta niiden kanssa on opittava elämään”, Mononen sanoo. Torjunta-aineita hän ei puutarhassaan käytä.

Tänä kesänä kasvien seassa on ollut luteita ja peltoetanoita.

Kukat lannoitetaan kompostilla. Kemiallisia lannoitteita ei käytetä.

Tänä vuonna kausi alkoi huhtikuun puolivälissä, kun nelisentuhatta tulppaania tuli myyntiin. ”Ne olivat kuin karkkeja ja vietiin lähes käsistä”, Mononen kertoo tyytyväisenä.

Monosilla Gardenin tulppaanit ovat pitkävartisia ja tavallista harvinaisempia lajikkeita.

Tulppaanien sipuleita istutetaan myös tänä syksynä. Lisäksi Mononen on avannut sipuleiden verkkokaupan, koska asiakkaat sen perään niin kovasti kyselivät.

Sannaliina Monosella ei ole puutarhatuotantoon tai kukkienviljelyyn liittyvää koulutusta. Oma kiinnostus on kannustanut etsimään tietoa.

”Olen miettinyt koulutuksen hankkimista, mutta pysähtynyt sitten miettimään, että mitä lisäarvoa sillä minulle olisi.”

Parhaat viljelyvinkit Mononen on löytänyt amerikkalaisen leikkokukkien kasvattajan Floret Flowers Farmin verkko­sivuilla. Tila sijaitsee Yhdysvalloissa Seattlessa. Se järjestää muun muassa etätyöpajoja.

Sanne Katainen
Viljapelloilta tuttu ohra sopii sekin leikkokukaksi.
Lue lisää

Korona kirittää ja kurittaa puutarhayrityksiä: Viherpeukalot innostuivat mutta suurkeittiömyynti hiljeni

Kuinka ekologinen kaupasta ostettu hyönteishotelli todella on?

Kun juhannusaatto muutti tilan tulevaisuuden – pörinä savupiipussa johti mehiläistarhurin uralle

Kuminapellon ahkerinkin työläinen karkaa, kun lähellä on kiinnostavampi kohde: Metsävadelma on aivan ylivoimaisen houkutteleva kasvi