Ympäristö

Voikukkia lokakuussa – kesän kukkaloisto jatkuu lukijoiden kuvissa

Sekä päivät että yöt ovat olleet tavanomaista lämpimämpiä.
Maija Savolainen
"Voikukkia lokakuussa. Luonto on aivan sekaisin", kuvailee Maaseudun Tulevaisuuden lukija.

Maaseudun Tulevaisuuden lukijat ovat ihastelleet kesäisiä näkymiä, vaikka lokakuussa on edetty jo toiselle viikolle. Esimerkiksi alkukesän kukkijoina tunnetut voikukat ovat äityneet uuteen kukkaloistoon.

Tavanomaista lämpimämmät säät näyttävät jatkuvan vielä tämän viikon, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Tavanomaista lämpimämpi alkusyksy on hellinyt ulkoilijoita. Laakso kertoo, että vielä kuluvallakin viikolla lämpötilat ovat pysytelleet etelässä laajalti yli 10 asteessa ja päivän ylimmät lämpötilat ovat olleet keskimäärin 13–14 astetta.

Pohjoisessakin päivälämpötilat ovat huidelleet lähellä 10 astetta, vaikka tavallisesti tähän aikaan vuodesta elohopea kohoaa viiden asteen tuntumaan.

Laakson mukaan lämpötilat ovat koko maassa keskimäärin 3–5 astetta tavanomaista lämpimämpiä, ja erityisen lämpimiä ovat olleet yöt.

"Öisin lämpötila on laskenut sellaisiin lukemiin, jollaisia yleensä mitataan tähän aikaan vuodesta päivän lämpimimpinä hetkinä."

Ensi viikolla lämpötilat tulevat todennäköisesti laskemaan, mutta Laakson mukaan mistään hyytävistä lukemista tuskin puhutaan.

"Enemmänkin kyse on siitä, että lämpötilat laskevat vuodenaikaan nähden tavanomaisiksi, eli etelässä 10 asteen ja pohjoisessa 5 asteen tuntumaan."

Aila Honkola
Myös daaliat ilahduttavat kukillaan edelleen, vaikka lokakuuta vietetäänkin.

Ilmatieteen laitoksen julkaisema Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF:n) kuukausiennuste kattaa tällä hetkellä viikot kuluvasta viikosta lokakuun loppuun.

Ennustejakson kahdella ensimmäisellä viikolla koko maassa arvioidaan olevan tavanomaista lämpimämpää. Kolmannella viikolla ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen, mutta neljännellä viikolla lähes koko maassa lukuun ottamatta Länsi- ja Pohjois-Lappia on jälleen tavanomaista lämpimämpää.

Ennustejakson ensimmäisellä viikolla suuressa osassa maata on tavanomaista sateisempaa. Sen sijaan muina viikkoina ennusteessa ei ole viitteitä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

Lue lisää:

Erikoinen tilanne: Lämmin sää haittaa varastoporkkanan nostoa – korjuu jäljessä tavanomaisesta

Anu Sepponen
Auringonkukatkin ilahduttavat joissain paikoissa pitkälle syksyyn.

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Torstai on monin paikoin sateinen – loppuviikoksi luvassa vaihtelevaa säätä

Upea kuva iltahetkestä: "Ihmettelin, kun menevät niin rauhassa" – tamperelainen Pentti Viljanen pääsi todistamaan hirviperheen ja joutsenten yhteisuintia

Metsä yhä turvallisin paikka

Alkuviikolla lämpötilat pysyvät lähellä nollaa, keskiviikkona alkaa taas lämmetä