Ympäristö

Uhanalainen naali yritti pesiä Enontekiön tunturialueella – tulevia pesintöjä helpotetaan lisäruokinnalla ja ketunmetsästyksellä

Naalin onnistuneita pesintöjä ei ole havaittu Suomesta yli kahteen vuosikymmeneen.
Metsähallituksen riistakameran kuva
Riistakameraan tallentunut naali ruokinta-automaatin edessä talvella.

Suomessa äärimmäisen uhanalainen naali yritti pesiä Enontekiön tunturialueella viime kesänä.

Heinäkuun pesätarkastuksissa pesintäyritys huomattiin kuitenkin epäonnistuneeksi, kertoo Metsähallitus.

Naalin onnistuneita pesintöjä ei ole havaittu Suomesta yli kahteen vuosikymmeneen, vaikka naaleja liikkuu Lapin tuntureilla vuosittain jonkin verran.

Epäonnistumisen syynä saattoi Metsähallituksen mukaan olla myyrien ja erityisesti sopulien määrän romahdus pesinnän aloitusvaiheen aikana.

Tunturialueella sopuleilla on iso merkitys naalien pesinnän onnistumisiin. Heikkoina sopulivuosina naali ei yleensä pesi lainkaan.

Metsähallitus ja WWF tekevät yhteistyötä naalin pelastamiseksi. Seurantaa ja käytännön suojelutoimia hoitaa Metsähallituksen Luontopalvelut. WWF on muun muassa kouluttanut vapaaehtoisia kenttätöihin ja hankkinut koiranruokaa lisäruokintaan.

Vapaehtoiset tarkastavat vuosittain naalinpesiä lajin tilan selvittämiseksi, ja lajin elinalueelle toimitetaan ruokinta-automaatteja. Niitä on nyt 17, ja määrää on tarkoitus lisätä jonkin verran.

Naapurimaissa naalin tilanne on parempi.

Ruotsissa ja Norjassa on havaittu tänä vuonna ainakin 73 naalipentuetta. Suomea lähimmät pesinnät olivat Norrbottenin läänissä Ruotsissa ja Varangin niemimaalla Norjassa.

Naalin tilanteen parantamiseksi on menossa kolmivuotinen InterregNord-rahaston rahoittama hanke. Naalin suojelutilanne pyritään parantamaan tiivistämällä yhteistyötä eri maiden välillä sekä naalin lisäruokinnalla, ketunmetsästyksellä ja tiedottamalla.

Hankealue käsittää Suomessa Enontekiön ja Utsjoen tunturialueet sekä Ruotsin ja Norja pohjoisimmat osat.

Naalin kanssa kilpaileva kettu on viime vuosina levittäytynyt yhä enemmän pohjoiseen naalin elinalueelle. Niitä metsästettiin naalin potentiaalisilla pesimäalueilla viime talvena lähes 400.

”Naalien historialliset pesäpaikat näkyvät vihreinä kumpuina tunturiluonnossa edelleen, vaikka ne ovat olleet tyhjillään vuosikymmeniä. Jos naali palaa Suomeen, todennäköisesti se asettuu joihinkin vanhoista pesäkummuista. Ongelmana on, että ketut valtaavat näitä pesäkumpuja”, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen toteaa järjestön tiedotteessa.

Lue myös:

Uhanalaista naalia uhkaavat ilmastonmuutoksen lisäksi ketut ja suurpetojen puuttuminen

Katso videolta, kun naali näyttäytyy ensimmäistä kertaa WWF:n livekameran edessä! – "Naalien perhe-elämän seuraaminen on kuin seuraisi mitä tahansa perhettä"

Lue lisää

Pari kysymystä WWF:lle

Käpysavotta sai tuhatkunta kerääjää liikkeelle Pohjois-Suomessa

Tekoäly ennustaa hakkuun puutavaralajikertymän ihmistä tarkemmin

Metsähallitus kiistää Ylen uutisen väitteen, jonka mukaan uhanalaisille lajeille tärkeitä vanhoja metsiä kaadettaisiin