MT Hevoset: Voit lukea MT Hevoset -sisältöjä maksutta 8.2.2021 saakka.
Ympäristö

Kotipuutarhurien ei kannattaisi ostaa turvetta säkkikaupalla joka kevät – maan kasvukunnosta voi huolehtia monella muullakin tapaa

Ammattitarhurit miettivät kuumeisesti millä kasvuturvetta voisi korvata. Alalla pohditaan muun muassa sammalen käyttöä.
Sanne Katainen
Saaren kartanon joulutähdet kasvatetaan ruukuissa, joissa on mullan ja turpeen sekoitusta.

Kasvuturpeen korvaaminen kasvihuonetuotannossa ei ole aivan yksinkertaista. Hyviä, toimivia ja kotimaisia ratkaisuja ei laajasti ole toistaiseksi tarjolla.

"On suuri kysymys, mikä on turpeen tulevaisuus. Vaihtoehtoja on kuitenkin vääjäämättä kehitettävä", huomauttaa työnjohtaja Eija Keski-Korpela. Hän työskentelee Mäntsälässä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Keudan Saaren kartanon toimipisteessä.

Mäntsälässä opetetaan muun muassa puutarhatuotantoa, joten toimipisteellä on omat kasvihuoneet kukkien ja vihannesten viljelyä varten.

Ammattilaiset käyttävät kasvuturvetta harkiten ja pohtivat erilaisia vaihtoehtoja.

Keski-Korpela toivookin valistusta kotipuutarhureille, jotka joka kevät ostavat säkkikaupalla turvetta maanparannusaineeksi. Turvetta ei suinkaan tarvitse lisätä joka vuosi, maan kasvukunnosta voi huolehtia monella muullakin tapaa, esimerkiksi tehokkaasti kompostoimalla, Keski-Korpela huomauttaa.

Kasvusäkeissä viljeltävällä salaatilla on Mäntsälässä kokeiltu turpeen ja sammalen yhdistelmää, jossa sammalta on 30 prosenttia. "Toimii", toteaa ykskantaan puutarhuri Risto Kononen.

Rahkasammal on antibakteerinen, joten se ennaltaehkäisee maalevintäisiä kasvitauteja, Kononen selittää.

Lue lisää

Rahkasammalesta ja turpeesta tehdyt eristeet kiinnostavat hirsirakentajia – ympäristövaikutukset toistaiseksi suuremmat kuin kutterilla ja selluvillalla

"Emme tiedä, miten hake tehdään muissa maissa" – energiavaikuttaja Timo Rajala on huolissaan Suomen energiaomavaraisuudesta

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Ely-keskus laatii rahkasammalen korjuuseen säännöt – hankkeessa selvitetään, vaaditaanko muutoksia lakiin