Ympäristö

Kiistanalainen hanke auringon himmentämiseksi saa tukea Bill Gatesilta – ensimmäiset testilennot suunnitteilla kesäksi Ruotsiin

Auringonvalon lämmittävää vaikutusta halutaan vähentää heijastamalla valo pois ilmakehästä. Menetelmän turvallisuus on kuitenkin herättänyt keskustelua.
Kimmo Haimi
Himmeämpi aurinko, viileämpi ilmasto? Kuvassa aurinko Ivalossa.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi halutaan ottaa käyttöön poikkeuksellisia keinoja.

Microsoftin perustaja, miljardööri Bill Gates rahoittaa hanketta, jonka tavoitteena on ilmastonmuokkaus auringonvalon himmentämisen avulla.

Tarkoitus on viilentää maapalloa heijastamalla auringonvaloa pois ilmakehästä, kertoo Forbes.

Auringon säteilyä heijastettaisiin takaisin todennäköisesti suihkuttamalla ilmakehään suuria määriä kalsiumkarbonaattia.

Itse idea auringon himmentämisestä on kymmeniä vuosia vanha, mutta käytännössä sitä ei ole koskaan kokeiltu. Vuoden 2000 jälkeen aiheesta on kirjoitettu ainakin 100 tieteellistä julkaisua, sanoo Scientific American.

Luonnossa tällaisia viilentäviä vaikutuksia on ollut esimerkiksi tulivuorenpurkauksilla, jotka ovat vapauttaneet ilmakehään runsaasti rikkipitoista tuhkaa.

Esimerkiksi vuoden 1991 tulivuorenpurkaus Filippiineillä alensi Forbesin siteeraaman tutkimuksen mukaan maapallon lämpötilaa väliaikaisesti 0,5 asteella.

Hanketta kritisoineet tahot ovat kuitenkin huolissaan siitä, että himmentämisyrityksillä voi olla arvaamattomia seurauksia maapallon ilmastoon.

Brittiläiset tutkijat ovat esimerkiksi raportoineet Alaskan ja Meksikon tulivuorenpurkausten mahdollisesti vaikuttaneen kuivuuden voimakkuuteen Afrikan Sahelin alueella.

Harvardin yliopiston professori David Keith kollegoineen on esittänyt "riskirahaston" perustamista, jolla kompensoitaisiin tarvittaessa valtioille ilmastonmuokkauksesta aiheutuvia mahdollisia vahinkoja, kertoo Scientific American.

Himmentämisteknologian mahdollisuuksia tutkitaan parhaillaan Scopex-hankkeessa, jossa on mukana tutkijoita Harvardin yliopistosta.

Ensimmäisiä koelentoja hanketta varten on suunniteltu tehtäväksi Ruotsissa kesäkuussa 2021. Mahdolliset lennot toteutetaan yhteistyössä Ruotsin avaruusteknologiayhtiö SSC:n kanssa.

Testivaiheessa hyödynnetään potkureilla varustettua ilmapalloa, jota on tarkoitus lennättää Ruotsin Kiirunassa.

Kiiruna sijaitsee Ruotsin Lapissa. Seutu on harvaan asuttua ja alueella sijaitsee myös Ruotsin korkein vuori Kebnekaise.

Hankkeen sivuilla painotetaan, ettei ensimmäisellä testilennolla vapauteta aurinkoa himmentäviä partikkeleita, vaan testataan esimerkiksi ohjattavuuteen ja kommunikointiin vaikuttavia tekijöitä.

Kokeista ei koidu merkittävää haittaa ihmisille eikä ympäristölle, Scopex-hankkeen tutkijat vakuuttavat.

Paikaksi valikoitui Ruotsi, sillä Yhdysvalloista ei löytynyt poikkeusaikana tarkoituksiin sopivaa laukaisupaikkaa.

Jos koelennot toteutuvat, seuraava askel on vapauttaa 20 kilometrin korkeuteen pieni määrä kalsiumkarbonaattipölyä.

Kokeilla pyritään saamaan tietoa menetelmän tehokkuudesta ja auringon himmentämiseen liittyvistä riskeistä.

Tietoa tarvitaan esimerkiksi siitä, kuinka laajamittainen ilmastonmuokkaus voi vaikuttaa otsonikerroksen toimintaan.

Kalsiumkarbonaatin lisäksi ilmaston viilentämiseen on harkittu käytettäväksi esimerkiksi sulfaatteja. Sulfaatin aerosolit voivat kuitenkin lämmittää yläilmakehää. Tämän lämpenemisen vaikutukset yläilmakehän toimintaan tunnetaan huonosti, hankkeen kotisivuilla kerrotaan.

"Harvardin tutkijat ovat analysoineet useiden eri materiaalien käyttökelpoisuutta – mukaan lukien timanttien – ja päätyneet siihen että kalsiumkarbonaatti voi olla lupaava vaihtoehto."

Kalsiumkarbonaatti imee tutkijoiden mukaan itseensä vähemmän säteilyä kuin sulfaatti, joten se lämmittää yläilmakehää huomattavasti vähemmän.

Yksi huoli liittyy siihen, miten ilmastonmuokkaus voisi vaikuttaa asenteisiin ilmastonmuutosta kohtaan.

Nicklas Hällström ruotsalaisesta ajatushautomo WhatNext?:stä sanoo Reutersille, että Harvardin projekti voi antaa vaikutelman, ettei ihmiskunnan aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä tarvitse leikata.

Lue lisää:

Bill Gates omistaa kotimaassaan nyt enemmän maatalousmaata kuin kukaan muu – miljardöörit haalivat Yhdysvalloissa merkittäviä maaomistuksia

Lue lisää

Hyvä metsänhoito tarjoaa kunnille monikärkiohjuksen

Katso video - mitä miettii metsäkoneiden tekijä ilmastonmuutoksesta ja hakkuista

Valtava jääkaruselli Lappajärveen: ME-tulos tavoitteena – Janne Käpylehto vastaavana mestarina: "Mittaa kolmesti, sahaa kerran"

Suojelurahat tehokkaaseen käyttöön!