Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ympäristö

Tekoäly helpottaa sähkökatkoihin ja metsätuhoihin varautumista: Ennustaa myrskyn kolmen tunnin ja 15 kilometrin tarkkuudella

Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen menetelmä auttaa myrskyjen vaikutusten ennakoinnissa.
Mikko Törmänen
Menetelmä ennustaa suuria matalapaineisia myrskyjä, jotka ovat Suomessa yleisiä myöhään syksyllä ja talvella.

Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos ovat kehittäneet menetelmän, joka parantaa sähköyhtiöiden kykyä ennakoida myrskyjen vaikutuksia.

Tekoälyyn pohjautuva menetelmä kykenee ennustamaan vakavat myrskyt useita päiviä etukäteen, mikä auttaa sähköyhtiöitä korjausten ja niihin tarvittavan henkilökunnan ennakoinnissa.

Aiempi malli keskittyi Suomen kesäilmastolle tyypillisten paikallisten ja elinkaareltaan lyhyiden ukkosmyrskyjen ennustamiseen.

"Uusi mallimme tarkastelee suuria matalapaineisia myrskyjä, jotka ovat Suomessa yleisiä myöhään syksyllä ja talvella. Ne ovat kesän rajuilmoihin verrattuna paitsi laajempia myös selvästi pitkäkestoisempia ja aiheuttavat tuhoja laajemmilla alueilla. Mallissa käytetään jopa kymmenen vuorokauden päähän ulottuvia sääennustetietoja”, sanoo Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava ja Ilmatieteen laitoksen ohjelmistoarkkitehti Roope Tervo.

Malli luokittelee myrskyt kolmeen luokkaan vaurioiden suuruuden mukaan.

Se kykenee ennustamaan 15 kilometrin tarkkuudella, mihin myrsky iskee ja kolmen tunnin tarkkuudella sen, milloin myrsky iskee. Malli pystyy ennustamaan 60 prosentin tarkkuudella, mihin luokkaan myrsky kuuluu.

”Sähkökatkojen ennustustarkkuutta voi myös vielä hieman parantaa. Esimerkiksi routatietojen ja puiden lehtiä koskevan tietojen lisääminen parantaisi todennäköisesti tuloksia. Ennuste ei kuitenkaan koskaan tule olemaan täydellinen. On myös hyvä muistaa, että kun käytetään sääennustetietoja, virheitä tulee sekä sään ennustamisessa että sähkökatkoja ennustavissa malleissa", Tervo muistuttaa.

Aallon ja Ilmatieteen laitoksen tiimin aiemmin kehittämää ukkosenennustamistyökalua ovat käyttäneet sähköverkko-operaattorit Järvi-Suomen Energia, Loiste Sähköverkko ja Imatran Seudun Sähkönsiirto.

”Uusi menetelmä on operaattoreiden käytössä entisen käyttöliittymän kautta, ja työkalun käyttö on parhaillaan kokeilussa”, Tervo kertoo.

Ilmatieteen laitos / CC BY 4.0
Esimerkit mallin tuottamista vahinkoennusteista Tapani- (a), Rauli- (b) ja Pauliina-myrskyissä (c). Värjätyt alueet kuvaavat myrskyolioita eli myrskykeskuksen mukana liikkuvia, tietyn tuulennopeuden ylittäviä alueita ja niiden vaarallisuutta. Punainen viittaa suuriin tuhoihin, keltainen pieniin ja vihreä siihen, ettei tuhoja ole. Numerot puolestaan kuvaavat toteutunutta vaarallisuusluokkaa. Sähköverkko-operaattorien toiminta-alueet on kuvattu sinisellä.
Lue lisää

"Talvi näyttää kyntensä" – Lounais-Suomea varoitetaan sähkökatkoista, Helsingissä kehotetaan jättämään auto kotiin

Viikonlopun sateet nostavat uuden tulvan Länsi- ja Lounais-Suomeen – tuulet kovenevat yötä kohti, sähkökatkoihin on syytä varautua

Merellä myrskyää, maa-alueille tuhoisiakin tuulia

Myskyennuste voi kertoa tulevat sähkökatkot etukäteen