Ympäristö

Lepän siitepölyennätys rikottiin jo, koivuissa on runsaasti norkkoja – allergikkojen kevään hankaluutta lisää myös katupöly

Siitepölyä kulkeutuu Suomeen myös loppukesällä, kun tuoksukki kukkii Euroopassa.
Jarkko Sirkiä
Keväästä on kaikkiaan tulossa allergikoille hankala. Koivu aloittaa kukintansa tavallisesti huhtikuun lopulla.

Tänä keväänä on jo mitattu historiallisen suuret lepän siitepölypitoisuudet, ja kaikki merkit viittaavat runsaaseen koivun kukintaan, kertoo dosentti Annika Saarto Turun yliopiston Siitepölytiedotuksesta.

Siitepölykaudeksi kutsutaan aikaa, jolloin allergeenisen siitepölyn esiintyminen ilmassa on mahdollista. Suomessa ensimmäiset siitepölyhiukkaset havaitaan usein jo varhain kevättalvella, kun siitepölyä tulee maahamme kaukokulkeumana Etelä-Skandinaviasta, Keski-Euroopasta tai Baltian maista.

Maaliskuun lopulla mitattiin suuria lepän siitepölypitoisuuksia eteläsuomalaisilla mittausasemilla jo ennen kuin lepät edes kunnolla kukkivat Suomessa.

Ennätyksellinen pölypilvi leijaili Suomeen kaukokulkeumana Baltiasta, ja suurimmat pitoisuudet mitattiin Imatralla, lähes 7 000 siitepölyhiukkasta ilmakuutiometrissä vuorokauden keskiarvona. Siitepölymittauksia on tehty Suomessa 47 vuotta, ja edellinen ennätys oli alle puolet uudesta ennätyksestä.

Leppä ja pähkinäpensas ovat kukkineet tänä vuonna innokkaasti ympäri Eurooppaa.

”Ilmavirrat sattuivat käymään Baltiasta juuri silloin, kun lepän kukinta oli siellä runsaimmillaan”, Saarto kuvailee.

Eteläisen Suomen lepän siitepölykausi alkoi hieman tavanomaista myöhemmin, ja sen ajalle sattui huhtikuun alkupuolella jopa räntäsadetta. Lepän kukinta alkoi Suomen eteläosissa maaliskuun viimeisellä viikolla, ja kukinta on siellä jo alkanut heikentyä.

Lepän kukinta on parhaillaan käynnissä myös Keski-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Huhtikuun puolenvälin lämpimät päivät saattavat Saarron mukaan tiivistää lepän siitepölykautta niillä alueilla, joilla kukinta on vastikään alkanut tai alkamassa.

"Ne puut, jotka ovat odotelleet sopivaa hetkeä ja riittävää lämpöä ennen pölyn vapauttamista, saattavat päästää kaiken ilmoille kerralla."

Tällä hetkellä allergikkojen neniä riivaa paitsi lepän siitepöly, myös katupöly.

"Olemme myös siitepölymittauksissa havainneet katupölyä, eli sitä todellakin on ilmassa, kunnes hiekoitushiekat siivotaan", Saarto kertoo.

Koivun kukintavuodesta on tulossa runsas koko maassa, sillä koivun norkkoja on runsaasti. Ensimmäiset koivun siitepölyn kaukokulkeumat ovat odotettavissa tällä tai ensi viikolla. Koivu kukkii parhaillaan Saksan korkeudella ja aloittelee kukintaa Etelä-Ruotsissa, ja koivu aloittaa kukintansa tavallisesti huhtikuun lopulla Suomessa.

Juha Parantainen
Koivuissa on runsaasti norkkoja, mutta kukinta ei ole vielä alkanut Suomessa.

Lepän, pähkinäpensaan ja koivun jälkeen alkavat heinäkasvien kukinnat. Varhaisimmat heinät alkavat kukkia eteläisessä Suomessa toukokuun puolivälissä, ja eri heinien kukintoja riittää pitkälle kesään.

Pujon kukinta alkaa heinäkuussa, ja ulkoilman homeitiöpitoisuudet ovat suurimmillaan heinä-elokuussa.

Allergikkojen neniä kutittelee elo-syyskuussa tuoksukki, jonka siitepölyä kulkeutuu silloin tällöin kaukokulkeumina Euroopasta.

"Tuoksukki on hankala allergiakasvi, mutta se ei vielä kykene lisääntymään Suomessa", Saarto kertoo.

Kari Kaunisto / Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö
Kuvassa rauduskoivun siitepölyhiukkasia pyyhkäisyelektronimikroskoopilla kuvattuna.

Lue lisää

Koivu on lisääntymisnopeuden kuningatar – osa siemenistä itää jo samana vuonna, kun taas kuusi vaatii kaksi ja mänty kolme suotuisaa kasvukautta

Leppä kukkii pohjoisessa, koivun kukinta alkoi etelässä

Allergikkojen syytä varautua: Koivu, kuusi ja mänty kukkivat kesällä paikoin runsaasti

Yle uutiset: Katupöly piinaa nyt allergikkoja – ilmanlaatu Porissa hetkittäin erittäin huono