Ympäristö

Meppi Pietikäinen lähetti Thermacell-hyttyslaitteesta kirjallisen kysymyksen EU:lle – "Onko komissio tietoinen haitallisia ja vaarallisia aineita sisältävistä laitteista?"

Laitteen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen ja eliöstöön ei ole varmuutta, meppi muistuttaa.
Kimmo Haimi
Thermacell-laitteen on uutisoitu tappavan hyttysten lisäksi muun muassa pölyttäjiä.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) jätti torstaina Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen suositusta Thermacell -hyttysentorjuntalaitteesta ja sen ympäristövaikutuksista.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa käyttämään laitetta harkiten. Tukesin mukaan Thermacellin vaikuttavat aineet sisältävät hermomyrkkyjä hyönteisille. Useat retkeilyliikkeet Suomessa ovat keskeyttäneet laitteen myynnin.

"Onko komissio tietoinen näistä yleisessä myynnissä olevista haitallisia ja vaarallisia aineita sisältävistä laitteista? Millä aikataululla komissio aikoo saada näissä käytettävien vaikuttavien aineiden arvioinnin valmiiksi ja mahdollisesti myös kieltää niiden myynnin?" Pietikäinen kysyy.

Pietikäinen pitää huolestuttavana, että laitteen vaikuttavana aineena on D-alltriini, joka on Euroopan kemikaaliviraston mukaan erittäin myrkyllinen vesieliöille ja haitallinen nieltynä ja hengitettynä.

"Hyttysten torjuntaan tarkoitettujen höyrystettävien hyönteismyrkkyjen tehoaineet ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille ja vaarallisia muun muassa pölyttäjähyönteisille. Hyönteismyrkkyä ilmaan levittäviä tuotteita ei tule käyttää luonnonsuojelualueilla pienvesien, kukkivien kasvien tai pölyttäjähyönteisten pesien lähellä."

Euroopan komission tulee vastata kysymykseen muutaman kuukauden sisällä.

Lue lisää

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa

On epäisänmaallista ajaa metsävaltaa EU:lle

Tukesin virkamiehen epäillään olleen "enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton" – laittoman kaatopaikan tutkinnassa ilmi tullut virkarikosepäily siirtyy syyteharkintaan

Tukes varoittaa palovaarallisista pihasaunapaketeista