Ympäristö

Suositut hyttystorjuntalaitteet sisältävät pölyttäjille haitallisia hyönteismyrkkyjä – käyttö metsässä on kiellettyä

Juhannuksen tienoille ilmassa viipottaa poikkeuksellisen runsas hyttysarmeija. Yleisesti myytävien hyttystorjuntalaitteiden käytössä kannattaa noudattaa malttia, koska tehoaine voi olla vaarallista myös ihmisille.
Pekka Fali
Hyttysistä riittää tänä juhannuksena piinaa. Hyönteinen ei kuitenkaan pysty laskeutumaan iholle tuulessa, joten sisällä niiden hyökkäyksiä voi torjua sisätiloissa tuulettimella. Pihalla voi yrittää asettua aukealla ja tuuliselle paikalle.

Hyttysten torjuntaan käytettävät, lämmittimellä toimivat ja myrkyn höyrystymiseen perustuvat hyttystorjuntalaitteet ovat yleistyneet. Suosittu Thermacell-höyrystinlaite on noussut keskusteluihin sen käyttämän pralletriini-tehoaineen takia.

Retkeilyvarusteisiin erikoistuneet Partioaitta ja Scandinavian Outdoor ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä tuotteen myynnin myymälöissään toistaiseksi. Ne odottavat valmistajalta lisätietoja tuotteen mahdollisista haittavaikutuksista ympäristön monimuotoisuudelle.

Thermacell-laitteiden maahantuoja puolestaan kertoo laitteen olevan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) hyväksymä.

Höyrystimissä käytetään tehoaineina hyönteismyrkkyjä, d-alletriinia ja pralletriinia, tiedottaa Tukes. Nämä aineet ovat hyönteisille hermomyrkkyjä. Laitteiden toiminta perustuu siihen, että hyttyset aistivat ilmassa olevan myrkyn ja pyrkivät välttämään sitä.

Tukes on hyväksynyt torjuntalaitteet käyttöön rakennusten ulkopuolelle kuten terasseille ja kuisteille. Laitteen käyttö pihapiirin ulkopuolella esimerkiksi metsässä on kielletty.

Myrkky laimenee ilmassa, joten oletettavasti sen vaikutukset jäävät paikallisiksi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myrkyn vaikutus ei rajaudu vain hyttysiin vaan se vaikuttaa kaikkiin hyönteisiin.

"Hyönteiset ovat tärkeä osa ympäristömme monimuotoisuutta ja ne ovat oleellisia ekosysteemimme toiminnan kannalta. Höyrystyvien hyttystorjuntalaitteiden tehoaineet ovat myrkyllisiä muun muassa pölyttäjille ja siksi niitä kannattaa käyttää harkiten", muistuttaa Elina Rydman.

Riskit ympäristölle ovat todennäköisesti suurimmat paikoissa, joissa laitetta käytetään samassa kohdassa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Erityisen varovainen kannattaa olla pienten vesistöjen lähellä, sillä tehoaineet ja valmisteet on luokiteltu erittäin myrkyllisiksi vesieliöille aiheuttaen pitkäaikaisia vaikutuksia.

Oikein käytettyinä höyrystymistä ei pitäisi olla haittaa ihmisille. Väärinkäytettynä hyttystorjuntalaitteet voivat kuitenkin olla vaarallisia myös ihmisille.

"Hyttystorjuntalaitteen välittömässä läheisyydessä ei kannata istua pitkiä aikoja, sillä höyry voi ärsyttää hengitystä. Laitteita ei saa myöskään käyttää sisätiloissa kuten kotona tai teltassa. Käyttöohjeisiin kannattaa aina tutustua huolellisesti, kehottaa Elina Rydman.

Suomessa saa myydä ja käyttää vain Tukesin hyväksymiä hyönteismyrkkyjä ja -karkotteita. Tuotteen myyntipakkauksessa pitää olla valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi sekä Tukesin lupanumero.

Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin hyönteismyrkyistä ja -karkotteista löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Lue lisää:

Meppi Pietikäinen lähetti Thermacell-hyttyslaitteesta kirjallisen kysymyksen EU:lle – "Onko komissio tietoinen haitallisia ja vaarallisia aineita sisältävistä laitteista?"

Lue lisää

Yle uutiset: Nilakan alueella havaittu hyttysten levittämää pogostantautia

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa

Tukesin virkamiehen epäillään olleen "enemmän kaivosmyönteinen kuin puolueeton" – laittoman kaatopaikan tutkinnassa ilmi tullut virkarikosepäily siirtyy syyteharkintaan

Luonnon monimuotoisuus pitäisi ottaa osaksi BKT:n arviointia: "Nyt BKT voi kasvaa, vaikka luonnon tila heikkenee"