Suomi valmistelee lakia kalastusmuovijätteen vähentämiseksi, vaikka pulma on meillä marginaalinen – Alan yrittäjä: "Ei mitään järkeä" - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Suomi valmistelee lakia kalastusmuovijätteen vähentämiseksi, vaikka pulma on meillä marginaalinen – Alan yrittäjä: "Ei mitään järkeä"

EU haluaa vähentää kalastuksesta peräisin olevaa muovijätettä merissä.
Pekka Fali
Merien muovijäte herättää huolta.

Suomi valmistelee parhaillaan kansalliseksi laiksi EU:ssa hyväksyttyä direktiiviä, joka tähtää kalastuksesta peräisin olevan muovijätteen haittojen vähentämiseen.

Ongelma on lähtöisin maailman valtameriltä, joissa ammattimaisesta verkko- ja troolikalastuksesta johtuva muovijäte herättää huolta. Itämeren pohjoisosassa ja etenkin Suomen sisävesillä ongelma on marginaalinen, vapakalastuksen kohdalla lähes olematon.

Tiukasti tulkiten direktiivi vaatii, että välineiden valmistajat ja maahantuojat perustaisivat kalastusmuovijätteelle oman erillisen keräysorganisaation. Koska Suomessa kalastuksesta muovijätettä tulee erittäin vähän, kaavailtu organisaatio olisi asiantuntijoiden mukaan paitsi liian massiivinen myös hyötyyn nähden suhteettoman kallis alalle ja hallinnolle.

Kuusamon Uistimen toimitusjohtaja Kimmo Korpua tiivistää oman näkemyksensä: ”Tässä ei ole mitään järkeä”.

Korpuan mukaan ala tuntee vastuunsa, mutta sen aiheuttama, kokonaisuuden kannalta marginaalinen muovijäte voidaan kerätä ja kierrättää normaalin jätehuollon ja -lajittelun keinoin. Kallista erillisorganisaatiota ei tarvita. Haluttaessa kalastusvälineitä myyviin kauppoihin voidaan hänen mielestään kuitenkin vapaaehtoisesti keräyspisteitä perustaa, jokaiseen kalasatamaan saati laiturille erityistä kalastusmuovin keräystä on kuitenkin järjetöntä ulottaa.

Direktiivin mukainen kansallinen laki on parhaillaan ympäristöministeriön valmistelussa. Hallitus antaa asiasta esityksen tällä hallituskaudella.

Lue lisää

"Tähän kysymykseen suomalaiset ansaitsevat vastauksen Jussi Halla-aholta" – SDP:n Lindtman ihmettelee perussuomalaisten kantaa

"Miltä fasaani näyttää?" – katso eräohjelmasta miten norjalaisten kanakoiraharrastajien ensimmäinen peltokanalintujahti sujuu

Boris Johnson asetti takarajan brexit-kauppasopimukselle – yhteisymmärrys on löydettävä 15. lokakuuta mennessä

Virittäydy hirvieläinten vahtimismetsästystunnelmaan ja katso eräohjelmasta miten sujuu valkohäntäpeurajahti Alastarolla