Erä

Poliisi muistuttaa jokamiehenoikeuksista: Oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuuksia

Esimerkiksi roskaaminen voi aiheuttaa luonnoneläimille hengenvaaran.
Markku Vuorikari
Roskaaminen ei todellakaan kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Jokamiehenoikeudet takaavat sen, että jokaisella on oikeus nauttia luonnosta. Poliisihallitus muistuttaa, että oikeuksiin liittyy myös velvollisuuksia.

"Häiriötä tai haittaa ei saa aiheuttaa, lintujen pesintärauhaa tai riistaeläimiä ei saa häiritä eikä kalastaa tai metsästää ilman lupia", ympäristörikostorjunnan koordinaattori Riku Lindqvist Keskusrikospoliisista toteaa Poliisihallituksen tiedotteessa.

Lindqvist painottaa, että luontoon ei saa heittää roskia. Roskat nimittäin aiheuttavat muun muassa niitä syöville luonnoneläimille hengenvaaran. On hyvä muistaa, että poliisi voi puuttua roskaamiseen.

"Roskaamisesta voidaan määrätä sadan euron rikesakko", Lindqvist sanoo.

Myös mökkiläisten on muistettava velvollisuutensa. Nykyisin monessa mökkikunnassa vaaditaan yleiselle sekajätteelle kiinteistökohtaista jätesäiliötä.

"Jätteiden omatoiminen hävittäminen polttamalla ja avopoltto ovat pääsääntöisesti kiellettyjä. Kunnalliset jätehuoltomääräykset ja muut rajoitukset on selvitettävä mökkipaikkakunnan viranomaisilta", Lindqvist lisää.

Ympäristörikostorjunnan koordinaattori muistuttaa myös, että rantojen kunnostuksessa on tarkat säännöt siitä, mitä voi tehdä kesällä ilman lupaa ja mitä ei. Esimerkiksi ruoppauksiin ja aallonmurtajien rakentamiseen on haettava aina viranomaisen hyväksyntä.

Lue lisää:

Pitääkö tästäkin erikseen muistuttaa? Kierrätyskelvottomat polttokelpoiset kotitalousjätteet kuuluvat jäteastiaan, eikä niitä todellakaan pidä hävittää omatoimisesti polttamalla

Metsähallitus jyrähtää retkeilijöille: Jos metsäpalovaroitus on voimassa, avotulta ei saa tehdä edes kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden valmiilla tulentekopaikoilla

Luvattomia nuotioita ja roskaamista – Metsänomistajia ärsyttävät jokamiehenoikeudella metsissä törttöilevät kulkijat

Lue lisää

MTV: Tukesin kaivosasiantuntija vangittiin epäiltynä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

KRP: Vastaamon tietomurtotutkinnassa tekijän osalta tutkintalinjat avoinna, rikosilmoituksia tehty tuhansia

Miksi apteekkimurrot ja -ryöstöt ovat vähentyneet Suomessa? Poliisitarkastaja kertoo

Joka viides poliisin henkilöstöstä työskentelee vakavista sisäilmaongelmista kärsivissä kohteissa – huonokuntoisia tiloja on MT:n selvityksen mukaan erityisesti Pohjois-Suomessa