Korvauksia valkoposkihanhien tuhoista haettu jo 2,7 miljoonan euron edestä – vahingot korvataan elo-syyskuussa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Korvauksia valkoposkihanhien tuhoista haettu jo 2,7 miljoonan euron edestä – vahingot korvataan elo-syyskuussa

Rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista voi hakea korvausta vuoden loppuun saakka.
Lari Lievonen
Valkoposkihanhet ruokailivat keväällä pelloilla muun muassa Kiteellä.

Valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista on haettu korvauksia ely-keskuksista heinäkuun loppuun mennessä yhteensä 2,7 miljoonan euron edestä. Korvaukset maksetaan nopeutetulla aikataululla elo- ja syyskuun aikana.

Valkoposkihanhet aiheuttivat keväällä merkittävät vahingot maataloudelle erityisesti itäisessä Suomessa. Eniten korvauksia on haettu Pohjois-Karjalan ely-keskuksen alueella, yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Korvauksia on haettu myös Kaakkois-Suomessa 765 000 euron edestä, Uudellamaalla 142 000 eurolla, Hämeessä 76 000 eurolla ja Etelä-Savon ely-keskuksen alueella 18 000 eurolla.

Ennätykselliset vahingot aiheutuivat hanhikannan kasvun lisäksi kevään sääoloista. Euroopan lämpimän kevään vuoksi hanhet aloittivat muuttonsa varhain, mutta pohjoiset tuulet pysäyttivät linnut Suomeen.

Suomen kylmässä keväässä nurmien kasvu oli hidasta, eikä hanhille riittänyt niiden ensisijaista ravintoa. Seurauksena hanhet siirtyivät syömään kylvettyjä viljan ja herneen siemeniä.

Rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista voi hakea korvausta ely-keskuksilta vuoden loppuun saakka. Tapauksissa, joissa tänä vuonna syntynyt vahinko on todennettavissa vasta ensi keväänä, voi korvaushakemuksen jättää toukokuun 2021 loppuun mennessä.

Lue myös:

Vain 13 prosenttia vastustaa – suuri enemmistö sallisi valkoposkihanhien metsästyksen

Pääkaupunkiseutu toimii yhtenä valkoposkihanhien hautomoista, kanta kasvoi kymmenyksen – ketut, lokit ja kotkat syövät osan myös kaupungissa

Lue lisää

Hanhilupia liian vähän

Ennuste valkoposkihanhista: Vuonna 2038 kanta on 7–10 miljoonaa lintua

Hanhinyrkin tavoittelemat lintupellot haukkaisivat ison loven viljelyalaan muuttoreitin varrella

Keskustan Kärnä haluaa varusmiehet ampumaan valkoposkihanhia