Susialoitteen allekirjoittaneiden määrä ylitti jo 43 000 - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Susialoitteen allekirjoittaneiden määrä ylitti jo 43 000

Allekirjoitustahti yllätti MTK:n riista-asioista vastaavan kenttäjohtajan. "Viestii osaltaan asian tärkeydestä."
Jukka Pasonen
Kansalaisaloite-palvelun kautta on ennenkin yritetty saada kannattajia vaatimaan susien metsästystä.

Susien kannanhoidollista metsästystä vaativa kansalaisaloite on ehtinyt kerätä allekirjoituksia torstai-iltapäivään mennessä yli 43 000. Aloite avautui tämän viikon maanantaina ja jo ensimmäisen päivän aikana se keräsi 26 000 nimeä.

”Susiin liittyvät paineet on kyllä tunnistettu, mutta silti kansalaisaloitteen allekirjoitustahti yllätti. Allekirjoitusten nopea kertyminen viestii osaltaan asian tärkeydestä”, sanoo MTK:n riista-asioista vastaava kenttäjohtaja Timo Leskinen.

Aloitteen saamiseksi eduskunnan käsittelyyn on puolen vuoden aikana löydyttävä 50 000 kannattajaa.

Keväällä aloite valkoposkihanhien metsästyksen sallimiseksi sai kasaan vaadittavan kannattajajoukon alle kuukaudessa. Susien kannanhoidollista metsästystä vaativa aloite on kerännyt kannattajia hanhialoitetta kovempaa tahtia.

Kansalaisaloite-palvelun kautta on ennenkin yritetty saada kannattajia vaatimaan susien metsästystä. Palvelusta löytyy neljä muuta susiin liittyvää aloitetta vuosilta 2016–2019. Yksi näistä aloitteista sai kerättyä puolen vuoden aikana yli 30 000 allekirjoitusta, loput vain muutamia tuhansia.

Maa- ja metsätaloustuottajien järjestöt MTK ja SLC, Metsästäjäliitto ja monet metsästyskoirajärjestöt vetoavat suden kannanhoidollista metsästystä vaativalla aloitteella kaikkiin niihin, jotka kokevat nykyisen susitilanteen kestämättömäksi.

Leskinen toteaa, että susi aiheuttaa paljon huolta ja painetta reviirialueiden kotieläintiloilla. Esimerkiksi lammastiloille sudet ovat hyökänneet tämän vuoden aikana 30 kertaa.

Kansalaisaloitteen esitys on, että valmistellaan laki, joka mahdollistaa susien kannanhoidollisen metsästyksen tulevana talvena. Lisäksi halutaan muun muassa nykyistä luotettavampi suden kannanarviointi, valtakunnallisesti yhtenäiset toimintatavat uhkaa tai vaaraa aiheuttavien susien poistamiseen sekä suden lajipuhtauden varmistaminen.

Lue lisää

Riistakamera tallensi tilanteen Nivalassa: Hirviemä yrittää suojata kaksosvasoja susilta

Lukijalta: Virossa sudet pysyvät metsissä ja kansa on tyytyväinen, vaikka susitiheys on moninkertainen Suomeen verrattuna

Susi Virossa ja Suomessa

"Harvinainen tapaus", sanoo poliisi – Oulun seudun susikanta pieneni yhdellä yksilöllä lauantaiyönä